Re: Potvrzení o zdanitelných příjmech
No to právě nezdaňovala dohromady, protože 380Kč je jednatelská odměna - z té se odvádělo pouze daň a pak zvlášť zaměstnanecký plat
Prodram, mi neumožňuje pro jednoho člověka zadat dohromady jednatelskou odměnu a mzdu - takže musím mít jako dvě osoby, tím pádem mi vyjedou dvě potvrzení. 1% z ceny vozidla: projevuje se mi to jen tak, že to vidím na výplatních listech - naturálie. Jinak se mi to nikde jinde nezobrazuje. je to tak dobře, nebo musíme vystavit nějaké potvrzení...
Ještě bych se Vás ráda zeptala jaké jsou minimální jednatelské odměny pro tento rok - pořád 380Kč
Pak máte špatný program. Podle zákona zdanit dohromady MUSÍTE, jinak můžete mít výslednou daň špatně. Letos už je sice vždy 15%, ale loni byly daňové hladiny - jak Vám program tu jednatelskou odměnu zdanil? Zkuste si spočítat ručně některý měsíc - mzdu společně s jednatelskou odměnou, k daňovému základu přičíst to 1% auta) a vše zdanit dle tabulek a uplatnit slevy na dani, o které v daňovém prohlášení žádal. A porovnejte se součtem výsledných daní, které vyšly, když to bylo zdaněno zvlášť. Prostě příjmy téže osoby u téhož zaměstnavatel v témže měsíci se musí zdanit dohromady. Postup: ze mzdy spočítáte ZP a SP, toto odečtete od hrubé mzdy. K výsledku přičtete 380 Kč a 1% auta. Zaokrouhlíte na stovku nahoru, zdaníte dle tabulek (předpokládám, že měl podepsané prohlášení). Z jednatelské odměny SP AZP se neplatí proto, že nedosáhla ani 400 Kč, jinak by se také platilo. A to 1% auta přece musí být obsaženo v daňovém základu.
Výše jednatelské odměny není určená. Nemusí být třeba žádná.
Mám Pohodu. I účetní firma, která vedla účto v roce 2005 zdaňovala každé zvlášť.Mzda normálně a ta odměna 300Kč čistého na účet a 80Kč daň na Fú. Bohužel nevím kam bych to jinam napsala (do zdaň náhrad?). 1% mám v pořádku, tak jak píšete - jen mě zajímalo jestli se to musí ještě někde dokládat.
Podívejte, tím, že i účetní firma zdaňovala každé zvlášť, to neobhájíte. Postup máte skutečně špatný. Pokud má ten člověk v témže měsíci od téže firmy mzdu a zároveň jednatelskou odměnu, MUSÍ být zdaněno dohromady. Stejně tak pokud by měl někdo třeba od téže firmy zároveň mzdu a k tomu odměny z DOPP nebo DOPČ, také musí být zdaněno dohromady. Přes to nejede vlak.
Mohlo se totiž stát, že mzda byla tak vysoká, že spadla do daňového pásma 25% nebo i 32% a tudíž kdybyste k tomu správně připočetla jednatelskou odměnu, byla by výsledná daň vyšší než když jste zdanila každé zvlášť (vidím, že jednatelská odměna byla zdaněna 20%). Takto by měla být zdaněna jen tehdy, pokud by ji ten člověk měl samotnou a neměl podepsané prohlášení. Takže jestli si toho kontrola z FÚ všimne, že se vlastně jedná o téhož člověka a zjistí, že daň měla být v průběhu roku vyšší, všechno to spočítá.
Teď už s tím zřejmě nic neuděláte, i když správě byste to měla celé přepočítat a opravit. Sama nevím, pro jaký postup bych se rozhodla. Buď tu jedn. odměnu připočtěte do potvrzení o zd. příjmech k té mzdě nebo vystavte druhé potvrzení. Pak ale hrozí nebezpečí, že tím spíš si FÚ všimne, že v témže období měl od téže firmy dva příjmy, které správně měly být daněné dohromady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 1. 2008 10:48
Dobrý den! Můžu vystavit 2 potvrzení o zd. př. jestliže je zaměstnanec a zároveň jednatel - (jednatelská odměna činí 380Kč/měsíc - byla odváděna pouze daň)