Přeúčtování přijaté zálohy-akontace

• (neregistrovaný)

29. 1. 2008 13:32

Dobrý den,
    potřebovala bych poradit, jakým způsobem přeúčtovat tuto záležitost:
    Firma A si u nás objednala zhotovení stavby a zaplatila zálohu (akontaci), firma B (leasingová společnost) toto pokryla finančně, ale dle podmínek smlouvy jsme museli na zálohu (akontaci) vystavit dobropis firmě A (dobropis byl vystaven v době vyhotovení konečné fakturace firmě B). Tato zaplacená záloha (akontace) dle smluv.podmínek byla převedena, jako by ji zaplatila firma B a té jsme ji následně odečetli v konečné faktuře.
    A já se ptám, jak mám tuto uhrazenou zálohu (akontaci) na BÚ přeúčtovat, když mi visí jako přeplatek firmy A a u firmy B mám nedoplatek.
    Snad je to trochu srozumitelné.
    Prosím o případné rady.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2008 14:13

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: Přeúčtování přijaté zálohy-akontace
      Moc tomu nerozumím, pokud byl vystaven dobropis, tak záloha nemohla být převedena na B? Znamená to, že byla jakoby vystavena nová záloha na B?
      Ale pokud máte přeplatek u A a nedoplatek u B, tak jednoduše zkompenzujte pohledávkové účty od A a závazkové účty od B a budete na nule.

• 29. 1. 2008 14:14

Ivča1 (neregistrovaný)

Tak teď nevím, jestli jsem nenapsala blbost, záleží totiž, jestli se to zkompenzovat může, tj. že si to uhradí ty dvě firmy mezi sebou a nikdo nikomu nic dlužit nebude, jen u Vás v účetnictví zůstane ta jedna pohledávka a závazek.

• 30. 1. 2008 9:50

z (neregistrovaný)

No právě Ivčo, to je to, co mi nesedí. Možná postopení by to řešilo. Na něco musím přijít. Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).