Re: Přeplatek na DAP FO
Můžete prosím přesně uvést nebo citovat ze zákona který uvádíte?Já o ničem takovém nevím a dost jste mě vyděsil.Od ledna do března nosím přiznání na FÚ a jsou vzadu vyplněné žádosti o vrácení přeplatků.Loni vrátili bez problémů.
Požádá-li daňový dlužník o vrácení přeplatku, přeplatek se vrátí, činí-li více než 50 Kč a nemá-li současně daňový dlužník nedoplatek na jiné dani u téhož správce daně, nebo neuplatnil-li podle odstavce 2 požadavek na úhradu nedoplatku jiný správce daně, a to do třiceti dnů od doručení žádosti, pokud zvláštní předpis nestanoví jinak. Nemá-li daňový dlužník ke dni podání žádosti u správce daně vratitelný přeplatek, běží lhůta pro jeho vrácení až ode dne následujícího po jeho vzniku, pokud se tak stane nejdéle do šedesáti dnů ode dne podání žádosti. Nevznikne-li do této lhůty vratitelný přeplatek, žádost se zamítne. Za den vrácení přeplatku se považuje den, kdy došlo k odepsání z účtu správce daně. Vyhoví-li správce daně plně žádosti podle tohoto nebo předchozího odstavce, nemusí sdělovat daňovému dlužníkovi výsledek vyřízení jeho žádosti, pokud o to není v žádosti výslovně požádáno. Za den rozhodnutí o žádosti a současně za den jeho doručení daňovému dlužníkovi se považuje den, který následuje po dni doručení žádosti správci daně.
Ale tady nikde nevidím, že když si udělám přiznání za rok 2007 , a mám vypočítaný přeplatek na dani a já podám toto dańové přiznání třeba 15.ledna 2008 nemám na přeplatek nárok.Píše se zde o daňovém dlužníkovi ale tazatel je poplatník, který(předpokládám)nic nedluží.
daňový dlužník je každý, kdo je povinen platit daň. Zároveň netvrdím, že na přeplatek nemáte nárok. Vaše žádost podaná v lednu by měla být zamítnuta a pokud si podáte další žádost po 1.2.2008 tak na základě této druhé žádosti Vám bude přeplatek vyplacen. Váš původní dotaz se vztahoval k 60 denní lhůtě. Pokud podáte žádost v lednu, tak Vám do 60 dnů přeplatek vzniknout nemůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 1. 2008 18:42
Jsem OSVČ, za r. 2007 mám přeplatek na dani z příjmů. Prý když podám DAP brzy (60 dnů před čím?),
FÚ mi přeplatek nevrátí. Je to vůbec možné?