Živ.poj.- zrušení- jak daně?

• (neregistrovaný)

31. 1. 2008 12:44

dobrý den,

chtěla bych se zeptat, měla jsem živ. pojistu a uplatňovala,slevu na daně o zapl. poj. za roky 04 ,05,06, v roce 2007 jsem pojistku zrušila a děláme si z manželem společné zdanění za 2007, jak prosím dodaním, pojištění které jsem v letech 04-06 uplatnila do daní , jedná se o částku 17500,- Kč. Poradí někdo?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2008 13:18

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: živ.poj.- zrušení- jak daně?
      Jde o příjem podle § 10. V zákoně se přímo uvádí, že "při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen" (za podmínky, že nebudete mít novou smlouvu).
      Takže ve společném zdanění vyplníte, že máte příjem z § 10 ve výši 17 500,-.

• 31. 1. 2008 20:41

Martina (neregistrovaný)

Děkuji moc za odpověď , pokud mám nové živ. poj. ,ale až od r.2008, pak nemusím dodaňovat nic?
      Děkuji

• 31. 1. 2008 21:17

Ivča1 (neregistrovaný)

To si bohužel myslím, že musíte, napíšu Vám, jak to přesně definuje zákon a Vy už si to sama posoudíte, protože detaily znáte nejlépe Vy.

Musí se dodanit zrušené smlouvy blablabla..........."s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).