Re: ČID doložení
Zpočátku doloží invalidní výměr a to potvrzení o tom, že důchod skutečně pobírá a pak už jen do 15.2. vždy doloží to potvrzení o pobírání.
Co chcete v jakém zákoně najít? Vystavení toho potvrzení? To takto nenajdete. V zákoně o daních z příjmů, § 35ba odst. 1 jsou rozepsány různé slevy a podmínky, za jakých je lze uplatnit - "pobírá-li poplatník částečný inv. důchod.....". Takže on zkrátka musí doložit, že ho pobírá. A doloží to nejlépe tím potvrzením ze sociálky. Je to běžná praxe. Já to dokonce dělám tak, že sama na sociálku podle bydliště zaměstnance zavolám, na důchodové oddělení podle jeho bydliště a požádám o vystavení tohoto potvrzení. Ještě se mně nestalo, že by odmítli. Nepošlou ho mně, ale tomu zaměstnanci a on mně ho předá. Pokud nedoloží pobírání do 15.2., nemůžete slevu dát.
složenka Vám nic neprokazuje (navíc je tam uvedená suma a kolik bere důchodu, po tom mzdové účetní nic není - výši důchodu k ničemu nepotřebuje)
já to dělám tak, že mě zaměstnanci pověří, že za za ně toto potvrzení mohu převzít, na OSSZ předám seznam a dohodneme se na převzetí - paní má čas v klidu potvrzení vytisknout a má tím pádem čas na jiné věci, protože jí tam "moji" zaměstnanci nechodí pro potvrzení
>>>>>>>>slevu ČID stačí ústřižek složenky, že pobírá důchod
>>>>>>>>nebo
>>>>>>>>je nutné i rozhodnutí ze sociálky? Je nutná
>>>>>>>>rekomandace? Na odpočet na dani firmy je nutná jen
>>>>>>>>rekomandace?
>>>>>>>>Asi jsem vše pomotala dohromady. Budu moc ráda, pokud
>>>>>>>>někdo poradí.
>>>>>>>
>>>>>>>Aby mohl mít ČID slevu na dani na část. invaliditu,
>>>>>>>musí být každoročně do 15.2. doloženo čerstvé
>>>>>>>potvrzení
>>>>>>>o tom, že důchod pobírá. Vystaví mu ho jeho sociálka.
>>>>>>>Totéž slouží i pro daňovou slevu firmy.
>>>>>>Rekomandace z ÚP není tedy vůbec nutná?
>>>>>
>>>>>Zpočátku doloží invalidní výměr a to potvrzení o tom,
>>>>>že důchod skutečně pobírá a pak už jen do 15.2. vždy
>>>>>doloží to potvrzení o pobírání.
>>>>Sdělili jsme zaměstnanci, že má doložit potvrzení ze
>>>>sociálky a ona tvrdí, že si tam volala a že to není
>>>>nutné. Poradíte mi, kde najdu odvolání v §? Nebo
>>>>případně
>>>>jak máme dál postupovat, pokud mi to potvrzení
>>>>nedonese do 15. 2.? Děkuji za radu.
>>>
>>>to, co tvrdí zaměstnankyně není pravda, každá OSSZ
>>>vydá bez problémů potvrzení, že dotyčný pobírá důchod
>>>(stačí potvrzení bez udání částky v Kč)- ověřte si to
>>>sama
>>Prosím v jakém § to najdu?
>Zákon o daních z příjmů § 38l odst. 2 písm.b
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 1. 2008 17:04
Dobrý den, naše firma zaměstnává ČID již několik let. Teď máme trochu zmatek, v tom, co potřebujeme při uplatňování jeho slevy a při odpočtu na dani firmy. Na slevu ČID stačí ústřižek složenky, že pobírá důchod nebo je nutné i rozhodnutí ze sociálky? Je nutná rekomandace? Na odpočet na dani firmy je nutná jen rekomandace? Asi jsem vše pomotala dohromady. Budu moc ráda, pokud někdo poradí.