Re: Nárok na stravenky - 0,5 den dovolen
V pokynu D-300 § 24 odst. 2 bod 20 písmeno b) je uvedeno, že zaměstnavatel nemůže uplatnit jako daňový výdaj příspěvěk podle § 24 odst. 2 písm. j) bodu 4 zákona za zaměstance, který neodpracuje celou směnu s výjimkou uvedenou v písmenu a), např. při čerpání dovolené v rozsahu kratším než jedna směna. Můžeme mu tedy stravenku dát?
Tento bod v pokynu už neplatí, byl změněn Sdělením MF k Pokynu č. D-300 ve Finančním zpravodaji 8-9 z 12/2007
Cituji ze Sdělení:
"Vysvětlivka k § 24 odst. 2 zákona v bodě 20 se nahrazuje
tímto zněním:
20. Při zajišťovaní stravování prostřednictvím jiných
subjektů si zaměstnavatel může uplatnit jako daňový
výdaj příspěvek podle § 24 odst. 2 písm. j) bod 4 zákona
jen za podmínky, že přítomnost zaměstnance v práci
během stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny. Příspěvek
nelze uplatnit za zaměstnance, kterému v průběhu
směny vznikl nárok na stravné v souvislosti s pracovní
cestou zaměstnance podle zákoníku práce.“
pr.Laďu - mám na vás dotaz:
v případě ,že zaměstnanec nastoupí ráno do zaměstnání ve 12 00 využije závodního stravování a ve 1400 ho zaměstnavatel vyšle na pracovní cestu ,která trvá do 20 00.
co v tomto případě.má nárok ještě na stravné?
Na stravné (cestovní náhrady) má nárok v každém případě přednostně. Otázkou v těchto případech je, zda je příspěvek na stravování nebo stravenky daňově uznatelný pro zaměstnavatele (zaměstnavatel podle toho přízná nebo nepřizná oběd nebo stravenku). Příspěvek nelze uplatnit za zaměstnance, kterému v PRŮBĚHU směny vznikl nárok na stravné za prac. cestu. Setkal jsem se s výkladem, podle kterého se hodnotí, zda v PRŮBĚHU směny vznikl nárok na stravné, podle toho, zda nárok na stravné vznikl ještě do konce pracovní doby. Tzn. že nárok na stravné vzniká po 5 hod., tedy ve vašem případě v 19. hod, což je už po skončení směny a tedy nárok nevznikl v PRŮBĚHU směny a tedy na příspěvek na stravování je nárok. Nárok na příspěvek by nevznikl např. poskytnutí obědu a při začátku cesty v 10.oo hod. a konec prac. směny by připadl na 15.30 a délce prac. cesty více než 5 hod. Většinou tedy po odpracování 3 hod. a odjezdu na prac. cestu delší než 5 hod. doba pěti hodin uplyne až po konci prac. doby a tedy příspěvek lze poskytnout (tzn. je daňově uznatelný).
Na stravné (cesťák-diety) jak jsem uvedl má nárok vždy v obvyklé výši jakou poskytujete podle ZP a vůbec nezáleží na tom, zda využil závodního stravování nebo ne. V našem případě má tedy nárok jak na oběd, tak na stravné. Pokud jsem mluvil o příspěvku, jde o příspěvek, který si zaměstnavatel zahrnuje ve výši 55% do nákadů. Řešíme jen to, zda si tento příspěvek může nebo nemůže zaměstnavatel zahrnou do nákladů.
OT:
jen k dotazu Lucie.- s tímhle případěm jsem se osobně setkala a stravenku jsem nedala.
vzniklý nárok po 3 hodinách nezaručuje daňovou uznatelnost.
daňová uznatelnost vzniká po 8 odpracovných hodinách.
Toto mi bylo sděleno přímo pracovníkem FÚ.
>>>>>>>případě přednostně. Otázkou v těchto případech je,
>>>>>>>zda
>>>>>>>je
>>>>>>>směny by připadl na 15.30 a délce prac. cesty více
>>>>>>>než
>>>>>>>5 hod. Většinou tedy po odpracování 3 hod. a odjezdu
>>>>>>>na prac. cestu delší než 5 hod. doba pěti hodin
>>>>>>>uplyne
>>>>>>>až po konci prac. doby a tedy příspěvek lze
>>>>>>>poskytnout
>>>>>>>(tzn. je daňově uznatelný).
>>>>>>
>>>>
>>>>OT:
>>>Záleží, kdy se to odehrálo, jak jsem citoval nové
>>>znění pokynu, platí to teprve několik měsiců. Pokud
>>>by
>>>to
>>>byla čerstvá záležitost, požádal bych pracovníka FÚ
>>>o
>>>vysvětlení , o jaké ustanovení zákona nebo pokynu
>>>opírá své tvrzení.
>>
>>ylo to v roce 2007 .Stravenky nejsou povinností
>>ustanovenou zákonem.A v míře 55% neuznatelné. Muselo
>>by se
>>to rozdělit v účtování .Do daňově uznatelných výdajů
>>jen např: 20% a zbytek do nedaňových. Hradí firma.
>Vůbec nechápu o čem paní Ilona mluví.Souhlasím s
>Láďou, naprosto správný výklad. § 24 zákona o dani z příjmů
>říká jasně po odpracování 3 hodin. Platilo to již v
>r.2007 a platí to stále
takže JE daňově uznatelný výdaj - 55% při výplatě stravenky za neodpracovaných 8h? Ten člověk 4 hodiny měl dovolenou. ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2008 15:50
Dobrý den,
má zaměstnanec nárok na stravenku, pokud má osmihodinovou prac. dobu a měl 0,5 den dovolené?
Děkuji za odpověď