Re: likvidace neprodejného zboží
OT:
názor
myslím,že uvažujete správně.
ze zákona vy jste si povinnen uplatnit pouze náklady na zvýšení příjmů
Myslím,že jde o celkovou evidenci od nákupu .V případě ,že si uplatníte celý nákup do nákladů který zahrnuje i nepoužitý textil ,měl by jste likvidaci zahrnout zpět.(o částku likvidace)
Možná by stačilo vždy uplatnit do nákladů jen část fa -uplatňovat částku poníženou o likvidovaný textil .
Děkuji moc za odpověď. Myslíte, že jiné řešení není možné? Když zboží vytřídím a prodám, musím tím pokrýt i náklady spojené s nákupem zboží, které jsem nakonec musel zlikvidovat. To se opakuje každý měsíc při nákupu nového zboží. Toto zboží je nejenom neprodejné, ale ještě platím za likvidaci a dopravu, a nakonec ještě budu muset tuto část zdanit.
Předpokládám,když jste se dotazoval tak jste se držel §24a25 Zákona o daních z příjmů.
Zjištění skutečného stavu zásob, hmotného majetku, pohledávek a závazků provede poplatník k poslednímu dni zdaňovacího období. O tomto zjištění provede zápis. O případné rozdíly upraví základ daně podle §24 a 25 Zákona o daních z příjmů.
Prodejní cenu bych v tomto případě vypočítala s celkové hodnoty faktury ,neponížené o likvidaci a výdaje spojené s likvidací bych si uplatnila do výdajů.
V případě ,že bych zahrnula celkovou částku fa do nákladů , ponížila bych si zásoby o likvidaci. odpisem na řádek do evidence normálním dokladem do účta - likvidace nepoužitelných zásob - ocenit a odepsat. Jen dávat pozor na daňový koeficient,aby se nedostal někam kam nemá.
taky bych to nedanila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 2. 2008 14:14
Dobrý den, jsem podnikatel ,plátce DPH a vedu daň. evidenci.
Podnikám v oboru prodej použitého textilu. Při nákupu zboží vždy vytřídím část, která je určena k likvidaci /odvezena na skládku/ , protože je neprodejná. O tomto je vždy sepsán protokol o likvidaci. Kila , která jsou takto zlikvidována, jsem odepsal ze skladní karty. Zajímá mne , jestli musím za rok 2007 o tuto částku navýšit svůj daňový základ. Tento obor je poněkud specifický . Při třídění zboží vypadne takto asi cca 5% zboží , které je určeno k likvidaci. Je možno toto nějak upravit i vnitřním předpisem? Třeba tak , že by šlo o škodu do 5% daň. uznatelnou?
Děkuji moc za odpověď