Re: Stratné v potravinách
otázku ztratného řeší zákon o dani z příjmu §25.
ztratné v maloobchodním prodeji,by mělo odpovídat do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků ,které si stanoví poplatník
Správce daně může posoudit, zda výše stanovené normy odpovídá charakteru činnosti poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou činností, a o zjištěný rozdíl upravit základ daně.
Ztratné-kolik si určují jiní poplatníci?
>Dobrý den!
>Kolik % z nákupní ceny zboží můžeme uplatnit jako
>ztratné?
>Jde o samoobsluhu. Někdy dokonce najdeme i plechovku
>od lahve-láhev fuč. Pořídili jsme kamery, ale obchůdek
>je dost členitý a chmatáci vynalézaví.
>Podobně je to i s odřezky od salámu i jejich zbytky,
>zboží prošlé a pod.Děkuj za odpověď.
Re: Ztratné-kolik si určují jiní poplatn
vetšinou podle velikosti obratu.
To co dají do ztratného.Měl by se o tom provádět zápis a položkově vymezit co se odepisuje.včetně počtu kusů.
Také mě to zajímá.Prosím, nemohla by jste být konkrétnější?Je jasné, že jiná částka v Kč bude u obratu 1000000 a jiná u obratu 5000000. Nešlo by to poradit v % z obratu? jedná se o potraviny-pečivo, mléčné výrobky, uzeniny a pod. Moc děkuji.
Děkuji. Já se v tomto oboru nikdy nepohybovala, tak nemám ani představu. Myslíte si- vyšlo nám po určité době provozu a při tomto druhu potravin-maximálně + - 1% obratu. Myslíte si že je to reálné?Pochopitelně vše doloženo denním přehledem o odpisu.
Myslím,že pokud si vedete evidenci likvidace není problém to pro vás doložit,na základě této přesné evidence si můžete dovolit ponížit základ daně. Buď interním dokladem nebo v DP pokud je na to kolonka. DE se delší dobu nezabývám ,tak se omlouvám pokud info bude úplně nepřesné.
OT:
pokud si pamatuji dříve bylo ztratné kolem 10 % z obratu.
Ale v případě podnikání si myslím to co vymezuje zákon o dani z příjmů je přijatelnější.
Pokud mám ztratné v přijatelné výši i když je o něco vyšší než 10%a ekonomicky hospodařím, neodepisuji částky neúměrné ztratnému ,tak nevím proč by mi to fú měl krátit nebo o nějakou částku povyšovat základ.
Mělo by jít o půkazné a reálné odpisy. Proto jsem se zmiňovala o seznamu zboží k odpisu.
kuchyň v restauraci v soc. normách nehledejte. protože byly změněny předpisy ohledně doby použitelnosti (4 hodiny??), ztratné může být tedy mnohem vyšší, pokud není šoker. ale potom musíte prokázat likvidaci těch potravin. díky našim skvělým zákonům už nemůžete zbytky dát ani prasatům, ale pěkně zaplatit za kafilérku. číslo normy nevím, ale zkuste si přečíst evinu odpověď
http://209.85.129.104/search?q=cache:Z8iGo2fcJsMJ:www.oaza.estranky.cz/clanky/vzkazy/odpovedi-na-nic___+ztratn%C3%A9+potraviny+vyhl%C3%A1%C5%A1ka&hl=cs&ct=clnk&cd=2&gl=cz
Díky, i za to číslo normy. Možná tam něco objevím, nejde mi ani tak o hotovky (máte pravdu, jsou to čtyři hodiny),ty neděláme, spíš o ztratné na zelenině (oblohy) a masu (ořez). Nejsou to nijak závratné sumy, dosud jsem ztratné nevykazovala, ale ráda se něco dozvím:))
K těm zbytkům z kuchyně - snad je možnost nejen kafilerka, ale i kompost:)) Ovšem rozhodně ne prasátka, protože podle Brusele by mohlo dojít přinejmenším k hromadné otravě těchto nebohých tvorů.....
No a právě to- čátky neúměrné ztratnému-si neumím představit v %.Hodně to přeženu, ale mně jako účetní, když nemám ani páru se může zdát 1% adekvátní, ale prodavačka mi předloží seznam k odpisu na 30%.Kdo má zkušenosti v tomto oboru potravin,koukne a vidí a řekne :moje zkušenost je taková, že 1% je málo a 3O% moc-tomuto sortimentu by odpovídalo ........ %.A to potřebuji poradit.
Mám-li být upříná, už se vidím, jak jedu s kilem salátu,
který mi prošel do kafilerky. Když budu čekat na týdenní odpad, pojedu s kyblíkem x km jedenkrát týdně, mohla by mi pro změnu přijít hygiena a ve čtvrtek mi tam ten kyblík najít.
Možná by obchod nezavřeli.
U kradeného zboží stejně jednotlivé položky nezjistím.
Takže...
jsme opět závislí na vůli jednotlivého kontrolora.
nehledě nato pokud odepisují 30% nerozumí objednávkám.
Také pokud odepisuji položkově skutečné ztratné - prokázané ,kde musí být uvedeno i důvod likvidace ,nepotřebuji % ,uplatňuji položky za likvidaci. - vytvořím doklad a sečtu odepsané položky celkem. Za určitou dobu. třeba měsíc. Většinou se dělají směrnice a pokyny
Pro inspiraci - doporučení jednoho FŘ z 02/1997 pro maloobchod:
* samoobsluha (sortiment drogerie, papír, potraviny): 0,3% z obratu
* samoobsluha potraviny + nezprac. maso: 0,7%
* samoobsluha potraviny bez masa: 0,5%
* pultovka - řeznictví: 0,4%
* pultovka - potraviny: 0,2%
* pultovka prům. zboží: 0,05%
* textil, boty - volný výběr: 0,3%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 2. 2008 12:18
Dobrý den!
Kolik % z nákupní ceny zboží můžeme uplatnit jako stratné?
Jde o samoobsluhu. Někdy dokonce najdeme i plechovku od lahve-láhev fuč. Pořídili jsme kamery, ale obchůdek je dost členitý a chmatáci vynalézaví.
Podobně je to i s odřezky od salámu i jejich zbytky, zboží prošlé a pod.Děkuj za odpověď.