Re: Rezervní fond - zaúčtování
Na stranu aktiv se nic účtovat nebude. Vy jste měli nějaký počáteční zůstatek na účtu 431 D, tj. zisk z minulého roku. Vytvořili jste rezervní fond, takže jen z účtu 431 přehodili nějakou částku na 421. Pokud Vám rozvaha seděla i před přeúčtováním 431/421, tak chyba musí být někde jinde, protože jste jen tu částku rezervního fondu převedli z jednoho pasivního účet na jiný.
Účet 431 musí být ke konci roku nulový, nikam na KUZ ho převádět nebudete, valná hromada musí rozhodnout, co s ním, pokud nevědí, můžou dát na nerozdělený zisk.
Dobry den Ivo,
dekuji, jen mam trosku problem s tim, ze je to zacinajici s.r.o. (manzel s kamaradem), v roce 2007 byl zisk 65,000 v roce 2006 zisk 0. Takze ja na tom ucet 431 nemam zadny zisk z minuleho roku 2006.
Nevim jestli jsem to dobre vysvetlila. Moc dekuji, irena
Rozumím, mě pak napadlo, že se ptáte na vznik. Pokud účtujete o rezervním fondu při jeho vzniku (to není povinnost), tak ho musíte mít pokrytý vlastními zdroji na straně aktiv.
Tak to jste špatně pochopila. V zákoníku se píše, že "rezervní fond LZE vytvořit i při vzniku společnosti" tzn. není povinnost. A pak taky že RF se povinně tvoří ze ZISKU tj. v dalších letech, kdy firma dosáhne zisk. Takže ta povinnost při vzniku tu není, ale pokud chcete tvořit při vzniku, tak se účet 431 vůbec nepoužije, ale objeví se v zahajovací rozvaze a stejně jako základní kapitál musí mít nějaký zdroj krytí u aktiv.
§67 OZ (2) Rez fond vytváří povinně s.r.o a a.s. ze zisku běžného účetního období po zdanění (dále jen "čistý zisk") nebo z jiných vlastních zdrojů mimo čistý zisk, pokud to zákon nevylučuje. RF lze vytvořit i při vzniku spol ... Spol vznikla v r 06, to mela nulovy zisk a ted za r 07uz mela nejaky zisk, tak jsem si myslela ze bych ted vytvorila ten RF. Omlouvam se ze to pisu polopate, ale dzpo delam letos poprve,nikdy jsem se s tim nesetkla. Muzete mi prosim uvest nejaky pripad jak to mam v te rozvaze udelat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 2. 2008 21:17
Vytvorili jsme rezevni fond a zauctovali na 431/421. Automaticky se nam to preneslo do rozvahy na stranu pasiv, tim nam nesedi rozvaha ke konci roku prave o castku rezervniho fondu. Nevim co jsme jeste meli douctovat??? tak aby se to promitlo na stranu aktiv a tim padem by nam rozvaha sedela.
Jeste jeden dotaz 431 ma byt ke konci roku nulový? prevedu ho na KUZ? dekuji,
i.