Re: ČKAIT - jak zaúčtovat?
Já účtuju poplatek ČKAIT na 548 - daňový náklad. Účtuju tak podle předchozího účetního, který to tak dělal, a vzhledem k jeho 30-ti leté praxi to pokládám za správné.
Ještě bych chtěla připomenout, že ze zaplaceného příspěvku ČKAIT zaměstnance se musí odvádět ZP, SP a daň
To mě teda nenapadlo, můžete to nějak rozvést? A když to dám nedaňově?
Nevidím důvod dávat to do nedaňových. Jsme stavební firma, pokud se ucházíme o nějakou zakázku, často musíme dokládat, že naši stavební inženýři mají autorizaci k výkonu této činnosti - dávají osvědčení, že jsou členy ČKAIT - České komory autorizovaných inženýrů. Ročně musí platit členský poplatek. Proto do daňových - výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů.
Z publikace ČKAIT - Protože jde o adresné plnění zaměstnanci (pokud tedy proplácíte přímo zaměstnanci), pokládá se tato úhrada za nepeněžní plnění, musí být připočten k základu a zdaněn příslušnou DPř. Stává se také základem pro odvod SP a ZP hrazeného jak zaměstnancem tak i zaměstnavatelem.
Já tuto částku dávám do "Naturální mzdy" (záleží asi od programu, kam to uvést), kde mi program vypočte všechny odvody z toho příspěvku.
>>>>>Dobry den,
>>>>>
>>>>>potrebovala bych poradit na jaky nedanovy ucet mam
>>>>>zauctovat prispevek CKAIT? Mohu na 580 ci 588.
>>>>>Dekuji.
>Nevidím důvod dávat to do nedaňových. Jsme stavební
>firma, pokud se ucházíme o nějakou zakázku, často musíme
>dokládat, že naši stavební inženýři mají autorizaci k
>výkonu této činnosti - dávají osvědčení, že jsou členy
>ČKAIT - České komory autorizovaných inženýrů. Ročně
>musí platit členský poplatek. Proto do daňových - výdaj
>na dosažení, zajištění a udržení příjmů.
>Z publikace ČKAIT - Protože jde o adresné plnění
>zaměstnanci (pokud tedy proplácíte přímo zaměstnanci),
>pokládá se tato úhrada za nepeněžní plnění, musí být
>připočten k základu a zdaněn příslušnou DPř. Stává se také
>základem pro odvod SP a ZP hrazeného jak zaměstnancem
>tak i zaměstnavatelem.
>Já tuto částku dávám do "Naturální mzdy" (záleží asi
>od programu, kam to uvést), kde mi program vypočte
>všechny odvody z toho příspěvku.
Dekuji za radu. Ja jsem si s timto prispevkem nevedela rady. Jedna se o zamestnance, ktery si autorizaci udelal ke konci lonskeho roku a razi nam projekty. Pokud by si autorizaci neudelal, museli by jsme si platit jineho aut. inz. Jeste jsem se chtela zeptat, vubec mne nenapadlo, ze bych mu tu castku mela dat do mzdy, mam mu to pro jistotu dat do lednove mzdy? Radeji odvest ted nez vubec a pak v pripade, ze si toho nekdo vsimne zpetne platit silene penale? Mela jsem mu to spravne dat do mzdy za listoapd 07 (platila jsem poplatek posledni den v listopadu), mzdy opravovat nechci, takze ve mzde za leden mu tuto castku dam do vyplaty.
>>>>>>>Dobry den,
>>>>>>>
>>>>>>>potrebovala bych poradit na jaky nedanovy ucet mam
>>>>>>>zauctovat prispevek CKAIT? Mohu na 580 ci 588.
>>>>>>>Dekuji.
>>
>
>Do mzdy se to dává v měsíci, kdy byl poplatek uhrazen.
>Takže taky bych ho dala alespoň do lednové mzdy. :-)
Ted me jeste napadlo. Se zamestnancem, kteremu platime CKAIT, mame uzavrenou i dohodu o provedeni prace na odpovědného zástupce pro živnost Projektová činnost ve výstavbě. Nevadi to, kdyz si to i pres tuto skutecnost dame do danovych nakladu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 2. 2008 22:42
Dobry den,
potrebovala bych poradit na jaky nedanovy ucet mam zauctovat prispevek CKAIT? Mohu na 580 ci 588.
Dekuji.