Re: PHM a auto na leasing - nejasnost
Zda dávat do výdajů skutečně nakoupené pohonné hmoty či paušální částky záleží na tom, zda vozidlo je v majetku OSVČ a nebo je majetkem FO (psané na r.č. a nevložené do podníkání) Pokud podnikatel použivá pro podníkání vozidlo, které není v majetku OSVČ používá paušál, pokud je majetkem OSVČ používá skutečné ceny, které nemusí souhlasit s průměrem v TP. Samozřejmě pokud by byla spotřeba příliš vysoká, musí to OSVČ umět obhájit.
To samé platí u leasingu, pokud je leasing uzavřen na IČO, používáte skutečné ceny a skutečnou spotřebu.
Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 2. 2008 22:54
Pročetl jsem si fora 2 roky zpět a jsem z toho trošku jelen :))
mam auto na leasing a dle nazoru vetsiny se PHM uctuje tak, ze si dam do penezniho deniku nakoupene paragony od pumpy. Ovsem neni me
jasna jedna vec. Najedu urcity pocet km a nakoupim si nejake pohonne hmoty. Ovsem, zde je nesoulad v nakoupenem množstvi PHM a spotrebe, ktera by mela byt dle najetych km a prumeru podle velkeho TP. Tam je totiz uvedena vzdy nizsi nez se mi pri jizdach po Praze v zacpach podari dosahnout. Znamena to, ze u uctovani vozu na leasing to nemusim brat v potaz a mohu tam dat vse co jsem u pumpy nakoupil? Kdyz jsem mel vlastni auto uctoval jsem pausal a pohonne hmoty dle ceny od MF- ale dle prumeru z TP.
dekuji vsem za pripadnou pomoc Roman