Re: Mzdové !!! Starobní důchodce a ZP ?
1) správně je možnost a). Varianta b) by platila v případě, že byste byli zaměstnavatelem s více než 50 % osobami se zdravotním postižením.
2) podepsat DP může (je vhodné podepsat), od 1.1.2008 má i starobní důchodce nárok na odpočet základní slevy - na výši důchodu nezáleží.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 2. 2008 7:02
Mám dvě otázky?
Ředitel se stal v průběhu roku 2007 starobním důchodcem.
Je to tedy osoba, za kterou platí zdravotní pojištění stát ? Nevím jak to zadat do mzdového programu OK system.
a) když zadám osoba zdravotní stát 0 Kč, tak se mi zpočítá ze 40.153 zdravotní pojištění 1.807,-
b) když zadám osoba zdravotní stát 5.013,- Kč, tak se mi zpočítá ze 35.140 (z té ponížené 40.153-5.013) zdravotní pojištění 1.582,-
1) Takže prosím která možnost je správně ?
A potom zda má nárok na tu novou slevu na poplatníka ve výši 2.070,- Kč ? Teď má mít nově nárok i důchodce, když podepíše prohlášení, ale nevím jestli to není nějak ovlivněno výší důchodu.
Je starobní důchodce a bere 10.000,- Kč důchod.
2) Má tedy na tuto slevu nárok a má prohlášení podepsat ?