Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 2. 2008 7:55
Dobrý den, potřebovala bych poradit. V 5/1994 jsem odmaturovala a odjela jsem studovat do Anglie. V 7/94 mi moje matka změnila zdravotní pojišťovnu – tedy v době, kdy jsem byla v Anglii. Upozorňuji bez mého vědomí a aniž by mi něco řekla. V té době mi bylo už 18 let, takže předpokládám, že pojišťovna bez mého vědomí na toto neměla přistoupit-přihlášku podepsala matka, ale mi tvrdí, že je jedno kdo pojištění sjedná.
V 11/99 mi přišla upomínka pro neplacení pojistného za období 7-12/04 a 1-7/95 – tedy v době, kdy jsem byla v Anglii.
Chci se zeptat:
1) zda může někdo jiný sjednat za mne pojištění bez mého vědomí, když jsem plnoletá (pojištění sjednáno v roce 1994)
2) zda jsem měla nárok ještě po maturitě na prázdniny, tj. v měsících 5-8/94 – kdy by za mě pojištění hradil stát
3) jak dlouhá je promlčecí lhůta na nezaplacené pojistné od zaslání upomínky a na penáe
Děkuji za odpověď
Gabriela