Re: Zdravotní a sociální pojištění
Milá studentko,
daň se platí vždy (krom z příjmů které jsou osvobozené od daně, což příjem z brigády není)- záleží jen na tom zda se jedná o daň srážkovou nebo zálohovou. Jde jen o to že Vaše daň byla třeba jen 400,-- a sleva na poplatníka činnila v loňském roce 600,-- tudíž z nízkých příjmů jste neodváděla žádnou daň. Co se týká sociálního a zdravotního pojištění to je stejné jako s daní. V zákoně o sociálním zabezpečení naleznete v určitém § příjmy které jsou osvobozeny od pojistného (což příjmy z brigády nejsou), proto se vám sociální i zdravotní strhává a samozdřejmě se vám to počítá na důchod. Jako brigádník si taktéž můžete uplatnit slevy a nezdanitelné položky jako soukromé životní nebo penzijní připojištění po doložení potřebných dokladů.
nejlépe Vám oblast týkající se ročního vyúčtování vysvětli Vaše mzdová účetní (obrať te se na ni s dotazy ohledně vašeho kapitálového pojištění ona Vám již poví jestli můžete nebo nemůžete uplatnit)
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 2. 2008 16:41
Dobrý den, studuji VŠ a přivydělávám si brigádou na dohodu o pracovní činnosti. Ráda bych znala co přivýdělek formou brigády upravuje. Kde je stanoveno do jaké částky se nevybírá daň z příjmů? Tu neplatím, protože mé příjmy jsou od 1 000 Kč do 2000 Kč měsíčně, o prázdninách však vyšší a to už daň platím. Pak mne také zajímá zdravotní a sociální pojištění. Proč jej vlastně ze své skromné brigády platím, když je za mě plátcem pojistného (jako za studenta) stát? Počítá se mi vůbec takto placené sociální pojištění na důchod? A můžu si jako brigádník uplatit v daňovém přiznání příspěvky zaplacené na mé kapitálové pojištění? Budu ráda za Vaše informace. Hezký den.