Zdravotní a sociální pojištění

• (neregistrovaný)

4. 2. 2008 16:41

Dobrý den, studuji VŠ a přivydělávám si brigádou na dohodu o pracovní činnosti. Ráda bych znala co přivýdělek formou brigády upravuje. Kde je stanoveno do jaké částky se nevybírá daň z příjmů? Tu neplatím, protože mé příjmy jsou od 1 000 Kč do 2000 Kč měsíčně, o prázdninách však vyšší a to už daň platím. Pak mne také zajímá zdravotní a sociální pojištění. Proč jej vlastně ze své skromné brigády platím, když je za mě plátcem pojistného (jako za studenta) stát? Počítá se mi vůbec takto placené sociální pojištění na důchod? A můžu si jako brigádník uplatit v daňovém přiznání příspěvky zaplacené na mé kapitálové pojištění? Budu ráda za Vaše informace. Hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 2. 2008 17:41

lidi (neregistrovaný)

Re: Zdravotní a sociální pojištění
      Milá studentko,

daň se platí vždy (krom z příjmů které jsou osvobozené od daně, což příjem z brigády není)- záleží jen na tom zda se jedná o daň srážkovou nebo zálohovou. Jde jen o to že Vaše daň byla třeba jen 400,-- a sleva na poplatníka činnila v loňském roce 600,-- tudíž z nízkých příjmů jste neodváděla žádnou daň. Co se týká sociálního a zdravotního pojištění to je stejné jako s daní. V zákoně o sociálním zabezpečení naleznete v určitém § příjmy které jsou osvobozeny od pojistného (což příjmy z brigády nejsou), proto se vám sociální i zdravotní strhává a samozdřejmě se vám to počítá na důchod. Jako brigádník si taktéž můžete uplatnit slevy a nezdanitelné položky jako soukromé životní nebo penzijní připojištění po doložení potřebných dokladů.

nejlépe Vám oblast týkající se ročního vyúčtování vysvětli Vaše mzdová účetní (obrať te se na ni s dotazy ohledně vašeho kapitálového pojištění ona Vám již poví jestli můžete nebo nemůžete uplatnit)

Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).