Re: odpovědnost s.r.o.
Zadejte do vyhledávače slova odpovědnost jednatele. Jde zřejmě o případy překročení pravomocí.
Jen jako ukázku z jednoho článku opisuji:
Obecně platí, že jednatelé společnosti s ručením omezeným jsou povinni vykonávat svoji působnost s péčí řádného hospodáře. V případě, že při výkonu funkce poruší nějakou svoji povinnost a v důsledku tohoto porušení vznikne společnosti škoda, jsou za ni odpovědni. Došlo-li ke vzniku škody společným jednáním více jednatelů, odpovídají za ni společnosti solidárně, tj. rukou společnou a nerozdílnou.
Výše uvedené vyplývá z ustanovení § 194 odst. 5 obchodního zákoníku (zákon č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Zmíněné ustanovení se sice vztahuje na členy představenstva akciové společnosti, ale pro účely jednatelů společnosti s ručením omezeným se použije obdobně.
Jen ty nejobyčejnější případy: Sjedná nevýhodný úvěr, přestane platit leasing a předmět je odebrán, prodá kamarádovi zánovní auto málem za cenu šrotu, půjčí vozidlo bez nájemného, při prohraném soudu nepodá odvolání, s penězi společnosti sází, hraje na burze a buď prohraje, anebo výnos si ponechá, nechá se podplatit aby byla uskutečněna činnost v neprospěch společnosti a pod. - pokud to všechno podléhalo schválení valné hromady.
Toto všechno jsou případy, kdy se jednatel odpovídá společníkům (tedy majitelům). Jednatel má ale další povinnosti - např. povinnost podat návrh na konkurs když je společenost předlužena a není schopna platit nebo odpovídá za odvody z mezd státu. Neodvádění pojistného a daní, které jsou sráženy zaměstnancům ze mzdy, je trestným činem a odpovědný je právě jednatel.
>>>>>Výše uvedené vyplývá z ustanovení § 194 odst. 5
>>>>>obchodního zákoníku (zákon č. 513/1991 Sb., ve znění
>>>>>pozdějších předpisů). Zmíněné ustanovení se sice vztahuje na členy představenstva akciové společnosti, ale pro účely jednatelů společnosti s ručením omezeným se použije obdobně.
>>>>
>>>>Děkuji za odpověď,
>>>>já jsem na internetu hledal a našel jsem odpovědi
>>>>podobné Vaší.Mě jako neprávníkovi to bohužel moc
>>>>neřekne.
>>>>Spíše by mě zajímaly nějaká konkrétní případy kdy k
>>>>tomu může dojít.
>>>>Děkuji
>>>
>>>Jen ty nejobyčejnější případy: Sjedná nevýhodný úvěr,
>>>přestane platit leasing a předmět je odebrán, prodá
>>>kamarádovi zánovní auto málem za cenu šrotu, půjčí
>>>vozidlo bez nájemného, při prohraném soudu nepodá
>>>odvolání,
>>>s penězi společnosti sází, hraje na burze a buď
>>>prohraje, anebo výnos si ponechá, nechá se podplatit
>>>aby byla uskutečněna činnost v neprospěch společnosti a
pod. pokud to všechno podléhalo schválení valné hromady.
>>děkuji moc, už v tom mám asi jasno - jestli jsem to dobře
>>pochopil tak v podstatě se jedná o případy "zneužití"p ravomocí
>>jednatele.
>
>Toto všechno jsou případy, kdy se jednatel odpovídá
>společníkům (tedy majitelům). Jednatel má ale další
>povinnosti - např. povinnost podat návrh na konkurs když
>je společenost předlužena a není schopna platit nebo
>odpovídá za odvody z mezd státu. Neodvádění pojistného a
>daní, které jsou sráženy zaměstnancům ze mzdy, je
>trestným činem a odpovědný je právě jednatel.
Pro p. Jiřku:
Babička Proškova říkávala: "Chytrému napověz, hloupému dolož".
Taky jste mohla doložit dřív, mně je klávesnice dost protivná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 2. 2008 22:29
Dobrý den,
nevíte někdo za jakých okolností může být "dotčen" soukromý majetek jednatele/společníka s.r.o.
Do nedávna jsme myslel, že s.r.o. ručí vkladem + majetkem společnosti, ale dostal se ke mě článek,v kterém je zmíněno,že za určitých okolností může být "použit" soukromý majetek jednatele/společníka k úspokojení závazku, který vznikl jeho společnosti.
děkuji
Tomas