Re: odpisy
Ve směrnici máme že se rovnají a účtujem jednou částkou odpis k 31.12. toho daného roku.Tak si myslím, že můžeme,ale probírala jsem se nějakou literaturou o odpisování a pořád mi to není jasné, jak to v praxi funguje. Pokud by to bylo tak, že musíme účtovat odpis po měsících, tak konkrétně u tohoto vozíku bych si jako nákladovou položku odpis uplatnila jen ty dva měsíce. Ale daňově v účetní uzávěrce bych si uplatnila odpis daňový, nebo je to jinak? Kdybyste mi poradila, budu moc ráda. Děkuji.
Účetní odpisy si účetní jednotka stanovuje sama a měla by si je stanovit tak, aby co nejvěrněji zobrazovaly stav majetku. Většinou u firem, které podléhají auditu, jsou pak odlišné od daňových, ale většina ostatních si to nechce komplikovat, a tak postupujou tak, jak uvádíte, tj. účetní=daňové, uplatní se účetní odpis za celý rok, v daňovém přiznání je to bez práce.
Jste moc hodná,že jste mi to popsala-jen se teda ještě zeptám asi hloupě - pokud mám rozdílné účetní a daňové odpisy tím že účtuju na měsíce, tak ten rozdíl do daňového odpisu si v daň. přiznání můžu uplatnit? Nevím jestli chápete jak to myslím... ale třeba konkrétně u toho vozíku já mám daňový odpis zrychl. letos Kč 34.000,- kdybych účtovala ty účetní- tak zatřídím v říjnu a odpis budu mít za listopad a prosinec Kč 5.667,- toto budu mít v nákladech. A na konci roku budu mít v uzávěrce celý daňový odpis teda 34.000,- nebo tam můžu dát jen ty účetní odpisy? Potřebovala bych to pochopit :-( děkuji za ochotu.
Na kartě majetku by jste měla mít zaznamenány účetní a daňové odpisy dle odpisových plánů. V účetnictví zachycujete pouze účetní odpisy a při sestavování daňového přiznání zohledníte vždy rozdíl mezi účetními a daňovými - zahrnete rozdíl do daňově uznatelných nákladů. U fyz.osob se uvádí v příloze č.1- tabulka E (úpravy snižující výsledek hospodaření) - přenesete na řádek 106 (přílohy č.1)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 2. 2008 9:49
Vedeme účetnictví, nejsme povinni auditu, v říjnu jsme koupili vysokozdvižný vozík zařadili do majetku v říjnu 2.skupina zrychlený odpis,Ve směrnici máme, že daňové odpisy=účetní odpisy.Můžu teda k 31.12. zaúčtovat odpis celou částku dle daňových odpisů? Nebo se musíme zabývat účetním odpisem t.j. rozpočítat na měsíce a uplatnit do nákladů jen část tj. za měsíc list.a pros.?Děkuji za radu.