Zdrav.poj.-statutár

• (neregistrovaný)

5. 2. 2008 13:21

Dobrý den,

prosím mohl by mi někdo poradit jak se zdrav.poj. pro statutární orgán, kterému je vyplácena odměna jen jednou za rok? A to 5000Kč? Máme se registrovat u ZP, a měsíčně platit 13,5% ZP z 1/12 z 5000Kč a na konci roku bude vyplaceno statutár.org. čistá mzda už bez zaplaceného ZP, které se posílalo celý rok a bez daně z příjmu, kterou zaplatím při vyplacení?
    Moc díky za jakoukoli radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 2. 2008 13:58

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Zdrav.poj.-statutár
      Přihlásit od 1.1.08 na přísl ZP i když nevyplácíte hned v lednu.
      Budete odvádět Zp měsíčně min.odvod 1080,- pokud Vám nedoloží, že nemá jiného plátce, kde je odvod alespoň z min. VZ zajištěn.Až odměnu budete vyplácet, odvedete poj, zdaníte.

• 5. 2. 2008 14:08

jana (neregistrovaný)

Díky, většinou jsou naši statutáři zaměstnaní jinde, OSVČ nebo důchodci takže by se na ně min.odvod neměl vztahovat, jak jsem se dočetla.
      Takže jestli tomu dobře rozumím odvedu každý měsíc na účet ZP 13,5% z 416Kč + pošlu přehled na ZP - takto 12x za rok.
      Při výplatě odměny v prosinci pak provedu vyúčtování čísté odměny pro statutára a odvedu daň. Je to tak? Moc díky

• 5. 2. 2008 16:01

JiřinaH. (neregistrovaný)

Ne. Odvedete a zdanííte v měsíci výplaty.Budete-li vyplácet až v prosinci, tak až v prosinci. Za předchozí měsíce budete mít od nich doloženo potvrzení od jejich zaměstnavatele, že je jim tam sráženo ZP alespoň z min.mzdy, důchoci mít nemusí, OSVČ doloží, že platí alespoň minim. zálohy na ZP.

• 5. 2. 2008 17:36

Jana (neregistrovaný)

Moc jste mi pomohla děkuji. Ještě Vás poprosím, někde jsem četla, že pokud je zúčtovaná odměna nižší než 400Kč měsíčně nemusí se ZP platit, ale v zák. o zdrav. poj. jsem o tom nic nenašla, mám totiž také případy, kdy je vypláceno jen 1500-3000/rok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).