Re: Neplacené volno - superhrubá mzda
A tohle plyne z čeho? Potřebuju se opřít o nějaký právní předpis.
Jediné, co jsem zatím našel, je §38h, odst1 v zákoně o dani z příjmů a podle toho bych měl navýšit o všechno, co za mě zaplatí firma na sociálním a zdravotním pojištění.
Aspoň to tak teda chápu.
když bude neplacené volno, budete platit nějakou mzdu?
---
Situace je těžce diskutabilní.
Pro navýšení:
1. Ze zákona (48/1997) - oněch 720,- Kč má za něj povinnost zaplatit zaměstnavatel.
2. Když tu povinnost má - je třeba podle zákona o daních z příjmů navýšit základ daně /doposud 0 Kč/ o tuto částku.
Proti navýšení:
Nejmenovaná autorita píše v knize "Zdanění mezd ..." že v tomto případě ne.
---
Osobně zastávám názor pro navýšení, nicméně si to nechám potvrdit.
Podle mého názoru nenavyšovat.
1) Ne vždy má povinnost těch 9% uhradit zaměstnavatel. Pokud se dohodnou, pak celých 13,5% hradí zaměstnanec.
2) Základem daně je jen hrubá mzda (a požitky) navýšená o odvody zaměstnavatele, týkající se této hrubé mzdy (a požitků).
Zaměstnanec nic nevydělal a ani neměl požitek (např. auto pro osobní účely), tak ani není co danit.
>Podle mého názoru nenavyšovat.
>1) Ne vždy má povinnost těch 9% uhradit zaměstnavatel.
>Pokud se dohodnou, pak celých 13,5% hradí
>zaměstnanec.
Tady spor není, ale tuto situaci neřeším.
>2) Základem daně je jen hrubá mzda (a požitky)
>navýšená o odvody zaměstnavatele, týkající se této hrubé mzdy
>(a požitků).
>Zaměstnanec nic nevydělal a ani neměl požitek (např.
>auto pro osobní účely), tak ani není co danit.
Text příslušného odstavce zní (trochu jsem zkrátil):
Základem pro výpočet zálohy je úhrn příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků zúčtovaný nebo vyplacený poplatníkovi za kalendářní měsíc nebo za zdaňovací období
a) snížený o částky částky, které jsou od daně osvobozeny, a
b) zvýšený o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění (dále jen "pojistné"), které je podle zvláštních právních předpisů21) ze zúčtovaných nebo vyplacených příjmů povinen platit zaměstnavatel sám za sebe,
O co se v tomto textu opíráte, když tvrdíte, že není co danit?
O to, že nemám co zúčtovat? Já bych mu zúčtoval nulu.
Mám též informaci o tom,že vzhledem k tomu, že se pojistné počítá z poměrné části minimální mzdy a ne vždy jej hradí zaměstnavatel, bylo rozhodnuto na MF o tom, že se z titulu poskytnutí neplaceného volna nebude základ daně zaměstnanci navyšovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 2. 2008 16:42
Dobrý den,
netušil by někdo, jaká bude výše superhrubé mzdy u zaměstnance, který si vezme celý měsíc neplacené volno? V tomto případě je povinost zvýšit základ zdravotního pojištění o 8000,- Kč. Zaměstnanec si zaplatí 360,- Kč a firma 720,- Kč.
Otázka je, jestli těch 720,- Kč představuje superhrubou mzdu (jiný úhrn příjmů není žádný).