Příjmy z pronájmu bytu

• (neregistrovaný)

5. 2. 2008 17:01

Dobrý den,

potřebovala bych radu ohledně správného postupu zdanění příjmů z pronájmu bytu. Dle smlouvy o pronájmu mi nájemce platí nájem + zálohy na služby, které platím nadále já. V DAP FO jsem vyplnila přílohu 2 následovně - do příjmů jsem uvedla celkovou částku obdržených plateb po odpočtu zaplacených záloh za služby (dle dokladů SIPO). Výdaje jsem uplatnila 30%. Dle názoru FÚ jsem ovšem měla do příjmů uvést celou obdrženou sumu bez ohledu na zálohy za služby a tyto potom uplatnit ve výdajích (nebo 30%). Můžete mi, prosím, poradit, který postup je správný a případně odkaz na vysvětlení, oporu v zákoně. Děkuji!

Helena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 2. 2008 18:45

lela (neregistrovaný)

Re: Příjmy z pronájmu bytu
      Podle mého pokud uplatníte poze příjem z pronájmu, měla by jste doložit vyúčtování za služby, aby bylo patrno, že jste se neobohatila na úkor nájemníků a že Vám nebylo z vyúčtování nic vráceno. Navrhuji přepsat služby na nájemníky. Postup FU je pochopitelný.
      lela

• 6. 2. 2008 14:36

Ivča1 (neregistrovaný)

Myslím, že postup FÚ není správný. V pokynu D-300 se říká, že
      "Součástí nájemného z bytů nebo jejich částí podle ustanovení § 686 a 696 občanského zákoníku nejsou úhrady za ceny služeb spojených s užíváním bytu."
      A taky, že "zálohy na ceny služeb, které pronajímatel po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými výdaji za tyto služby, nezahrnuje pronajímatel do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů."

• 6. 2. 2008 20:37

Helena (neregistrovaný)

Mockrát děkuji oběma za názor! Děkuji za odkaz na pokyn D-300, tam je to opravdu jasně řečeno, pokud mě ovšem nemohou považovat za poskytovatele služeb, když jsem je nepřepsala na nájemníka, jak je řečeno v bodu 4. "Poskytuje-li některé služby sám pronajímatel, jsou zálohy na ceny těchto služeb zdanitelným příjmem pronajímatele." Ale to se mi nezdá...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).