Dobrý den,
níže je uvedená odpověď na Váš dotaz, odpověděli nám odborníci z Ministersta financí:
V dotazu jsou sloučeny dvě věci dohromady. Jednou věcí je podání daňového přiznání (DAP) a druhou je žádost o vrácení přeplatku, která je součástí tiskopisu DAP.
DAP podává daňový subjekt ve lhůtě 3 měsíců po uplynutí zdaňovacího období (§ 139 odst. 1 DŘ), pokud se nejedná o případ podle § 139 odst. 2 DŘ, přičemž v něm uvedená daň je splatná v poslední den lhůty stanovené pro podání DAP (§ 135 odst. 3 DŘ). Správce daně tudíž může nejdříve vyměřit daň právě k tomuto datu, tj. k poslednímu dni lhůty pro podání DAP, bylo-li podáno DAP opožděně, pak je vyměřeno až k datu, kdy DAP došlo správci daně (toto platí za předpokladu, že se vyměřovaná daň neodchyluje od daně tvrzené daňovým subjektem - § 140 DŘ). Z uvedeného tudíž vyplývá, že má-li na základě podaného DAP vzniknout vratitelný přeplatek, pak k jeho vzniku dojde až k datu vyměření daně (viz. poslední den lhůty pro podání DAP).
K žádosti o vrácení přeplatku je třeba přistupovat jako k samostatnému podání (byť je součástí tiskopisu DAP) a v souladu s § 155 DŘ tuto žádost vyřídit. V daném případě tedy správce daně postupuje podle § 155 odst. 3 DŘ a testuje existenci vratitelného přeplatku. Pokud v době podání žádosti nedosahuje vratitelný přeplatek daňového subjektu požadované výše (min. částka pro vrácení je 100,- Kč, pokud by se ovšem nejednalo o výjimečný případ podle § 155 odst. 2 DŘ), vyhoví správce daně žádosti, pouze pokud vratitelný přeplatek této částky dosáhne do 60 dnů ode dne podání žádosti.
Podle obsahu položeného dotazu se lze domnívat, že daňový subjekt zřejmě neměl jiný přeplatek a žádal právě o ten, jež měl vzniknout na základě podaného DAP. Bylo-li tedy podáno DAP dříve resp. ani do 60 dnů od podání žádosti (DAP) nebyla daň vyměřena, pak to neznamená, že daňovému subjektu nebude nic vráceno (pouze ne na základě předmětné žádosti), ale že je nutné podat žádost o vrácení přeplatku novou tak, aby ke vzniku požadovaného přeplatku došlo právě ve lhůtě uvedené v § 155 odst. 3 DŘ.
Pěkný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2011 18:53
Dobrý večer,
rád bych položil jednu otázku. Dne 27.1.2011 jsem odeslal doporučeně podání daňového přinání. Doručení podaní bylo pravděpodobně den 28.1.2011 nebo 31.1.2011. Nyní jsem se na nějakém foru dočetl, že je problém, když se daňové přiznání odešle dříve než 60 dní předem pro povinné podání přiznání daňě. Jedná se mi o to, že mi mají vracet docela velký přeplatek a dočetl jsem se, že pokud toto přiznání podám dříve jak 60 dní před koncem povinného podání, že mi nic nevrátí. Je to opravdu pravda? Předem děkuji zaodpověď.