Vyúčtování sjednaného bonusu

• (neregistrovaný)

6. 2. 2008 12:16

Firma Adivit Bohemia s.r.o. vedeme podvojné účetnictví - máme s odběratelskou firmou sjednanou smlouvu o zaúčtování bonusu ve výši 2 % za čtvtletí za odebrané zboží. Nevím , jestli se výše bonusu účtuje s DPH nebo bez DPH. Děkuji za odpověď Zaťková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2008 14:01

Marek (neregistrovaný)

Re: Vyúčtování sjednaného bonusu
      To co popisujete, je skutečně finanční bonus, který není předmětem DPH, protože se jedná o formu finančního vyrování. Vše, co je předmětem DPH je uvedeno v § 2 ZDPH.
      Př.účtování:
      Fin. bonus 4.Q.07 -100 000,-- 311/648

• 6. 2. 2008 14:29

Zaťková (neregistrovaný)

Vážený pane Marku , děkuji za Vaši odpověď , možná jsem se špatně vyjádřila, měla jsem na mysli z čeho se bonus vypočítá - například faktura s DPH zněla na 11 464,50 - bez DPH je 10 893,50 . Budu vypočítávat bonus z které částky ? Děkuji

• 6. 2. 2008 15:34

Marek (neregistrovaný)

To záleží na tom, jak to máte smluvně dohodnuto, nikde není stanoveno, že to musí být tak či onak. Logičtější je ale podle mě výpočet z ceny bez DPH, už kvůli případným změnám sazeb DPH, případně prodejem s osvobozením apod. Usnadníte si tím případné dohady, zda byl či nebyl nárok na bonus a čím to bylo objektivně nebo subjektivně ovlivněno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).