Re: Zkrácený úvazek
Pokud budete pracovat na dohodu o pracovní činnosti nebo v pracovním poměru, pak Vám budou srážet oboje pojištění ze skutečně dosažené mzdy (musíte jim doložit, že již máte jiný příjem, ze kterého je Vám sráženo zdravotní pojištění nejméně v minimální výši, aby Vám to tady nemuseli dosrazit). Pouze pokud byste měla sjednanou dohodu o provedení práce (která je omezena 150 h za rok), pak by pojištění sráženo nebylo, protože z DOPP se pojištění neodvádí. Daně: protože již jistě máte podepsané daňové prohlášení (růžový dvojlist) v HPP a na základě něho Vám mzdu daní zálohovou daní a uplatňujete slevu, nemůžete ho již podepsat u druhého zaměstnavatele. Ten Vám bude srážet v případě hrubé mzdy do 5000 Kč v měsíci srážkovou daň 15% (a slevu neuplatní). Tato daň je konečná a již do žádného přiznání nevstupuje. Pokud ale vyděláte v měsíci víc než 5000 Kč hrubého, srazí Vám daň zálohovou 15% (slevu taktéž uplatnit nemůže) a v takovém případě pak budete po skončení roku muset podat daňové přiznání, ve kterém musíte uvést vechny příjmy daněné zálohovou daní a tyto zálohové daně.
Podle nového daňového zákona se nyní daň počítá novým způsobem - ze superhrubé mzdy.
Pokud má ta druhá firma stejný předmět podnikání jako ta první, musíte si nejprve obstarat od té první písemný souhlas, že můžete pracovat pro tu druhou.
Re: Zkrácený úvazek
Není to vždy jedno. Např. při příjmu od jednoho
zaměstnavatele ve výši 7000 Kč měsíčně a od druhého zaměstnavatele 5000 Kč měsíčně a nejedná se ani v jednom případě o dohodu o provedení práce.
S výrazným navýšením slevy na poplatníka a zachováním srážkové daně u příjmu do 5000 Kč by bylo výhodnější podepsat prohlášení k dani na příjem, který by jinak podléhal srážkové dani, protože v opačném případe by mohla velká část slevy propadnout. Sice bude měsíční celkový příjem o asi 400,- nižší, ale vše mu bude vráceno až v rámci daňového přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 2. 2008 13:27
Dobrý den, chci se zeptat, pracuji na HPP. Dostala jsem nabídku si přivydělat ještě v jiné firmě na zkrácený úvazek... jak se to bude řešit? Budou mi z výdělku na zkrácený úvazek strhávat daň? Zdravotní a sociální by neměli, pokud si ho už platím v HPP.... prosím vysvětlete mi to polopatě. co to pro mě bude znamet, třeba při ročním zúčtování? Budu si muset podat Daňové přiznání??? Děkuji za radu!!!