Zkrácený úvazek

• (neregistrovaný)

6. 2. 2008 13:27

Dobrý den, chci se zeptat, pracuji na HPP. Dostala jsem nabídku si přivydělat ještě v jiné firmě na zkrácený úvazek... jak se to bude řešit? Budou mi z výdělku na zkrácený úvazek strhávat daň? Zdravotní a sociální by neměli, pokud si ho už platím v HPP.... prosím vysvětlete mi to polopatě. co to pro mě bude znamet, třeba při ročním zúčtování? Budu si muset podat Daňové přiznání??? Děkuji za radu!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2008 13:47

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Zkrácený úvazek
      Pokud budete pracovat na dohodu o pracovní činnosti nebo v pracovním poměru, pak Vám budou srážet oboje pojištění ze skutečně dosažené mzdy (musíte jim doložit, že již máte jiný příjem, ze kterého je Vám sráženo zdravotní pojištění nejméně v minimální výši, aby Vám to tady nemuseli dosrazit). Pouze pokud byste měla sjednanou dohodu o provedení práce (která je omezena 150 h za rok), pak by pojištění sráženo nebylo, protože z DOPP se pojištění neodvádí. Daně: protože již jistě máte podepsané daňové prohlášení (růžový dvojlist) v HPP a na základě něho Vám mzdu daní zálohovou daní a uplatňujete slevu, nemůžete ho již podepsat u druhého zaměstnavatele. Ten Vám bude srážet v případě hrubé mzdy do 5000 Kč v měsíci srážkovou daň 15% (a slevu neuplatní). Tato daň je konečná a již do žádného přiznání nevstupuje. Pokud ale vyděláte v měsíci víc než 5000 Kč hrubého, srazí Vám daň zálohovou 15% (slevu taktéž uplatnit nemůže) a v takovém případě pak budete po skončení roku muset podat daňové přiznání, ve kterém musíte uvést vechny příjmy daněné zálohovou daní a tyto zálohové daně.
      Podle nového daňového zákona se nyní daň počítá novým způsobem - ze superhrubé mzdy.
      Pokud má ta druhá firma stejný předmět podnikání jako ta první, musíte si nejprve obstarat od té první písemný souhlas, že můžete pracovat pro tu druhou.

• 6. 2. 2008 14:00

ija (neregistrovaný)

Můžu se připojit do diskuze - pokud ve druhé firmě příjem < 5000,- musí strhávat daň srážkou? Pokud podává daň. přiznání, je to pro poplatníka nevýhodné, ne?

• 6. 2. 2008 18:39

Laďa (neregistrovaný)

Není to vždy jedno. Např. při příjmu od jednoho
      zaměstnavatele ve výši 7000 Kč měsíčně a od druhého zaměstnavatele 5000 Kč měsíčně a nejedná se ani v jednom případě o dohodu o provedení práce.
      S výrazným navýšením slevy na poplatníka a zachováním srážkové daně u příjmu do 5000 Kč by bylo výhodnější podepsat prohlášení k dani na příjem, který by jinak podléhal srážkové dani, protože v opačném případe by mohla velká část slevy propadnout. Sice bude měsíční celkový příjem o asi 400,- nižší, ale vše mu bude vráceno až v rámci daňového přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).