Sleva na dani 2

• (neregistrovaný)

6. 2. 2008 21:25

Vkládala jsem tady dotaz, prosím, nevíte někdo, jak to je?
    >>Dobrý den,
    >>mám zaměstnance, který má trvalý pobyt na Slovensku.
    >>Mohu mu uplatnit slevu na dani jako zaměstnanci,
    >>který
    >>má trvalý pobyt v ČR?
    >
    >Ne, od letošního roku nelze tuto slevu na dani
    >uplatnit, podívejte se na §35 ba zák. o dani z příjml
    -
    koukala jsem na to, a tam, jestli tomu dobře rozumím, se píše, že mohu, pokud se tady zdržuje více než 183 dní v roce. Je tomu tak?
    A stačí, když mi potvrdí, že se tady zdržuje a bude to v pořádku?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2008 22:08

Jana S. (neregistrovaný)

Re: sleva na dani 2
      On si musí uplatnit slevu v daňovém přiznání, od 2008 nemůže u zaměstnavatele. (a to ještě za podmínky, že má v ČR 90% všech příjmů)-Tedy takhle jsem to pochopila já. Jestli se pletu tak se všem omlouvám.
      Jana S.

• 6. 2. 2008 22:55

ZB (neregistrovaný)

Se zájmem pročítám příspěvky týkající se poslaneckého dárku - odpočtu slevy u cizinců a nemyslím si, že cizinec není našinec. Podle mého názoru bych v úvodu doporučoval velice dobře napsaný příspěvek od LeaX : http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=401201.
      Mzdová účetní má dvě možnosti: 1. bud si řekne, ať jí cizinci trhnou nohou a pošle je na FÚ s tím, že jí buď přinesou daňový domicil nebo ne. Pokud jí ho přinesou, uplatní základní slevu na dani a už neřeší jestli toto potvrzení platí měsíc nebo rok. Zaměstnanec je povinen hlásit každou změnu a potvrzení z FÚ platí stále, pokud nedojde ke změně podmínek za kterých bylo vydáno. Z toho plyne, že názory, že zaměstnanec musí každý měsíc nosit nové potvrzení z FÚ jsou zcestné.
      Druhou možností je, že účetní se rozhodne sama. V našich zeměpisných šířkách řeší rezidenství především Slováků a Ukrajinců, můžeme najít i Mongolce a Poláky. Se všemi je uzavřena Smlouva o zamezení dvojího zdanění. V příslušné Smlouvě nalistuje čl.4 a odpovídá si na následující dotazy ( spolu s cizincem ): Kde pak má stálý byt ( definice D-300 )??? A cizinec odpoví : koupil jsem si v roce 2007 byt v Praze ( Brně apod )a na Slovensku už nic nemám. Pak je rezidentem ČR. Pokud by měl stálý byt v ČR i v SR pokračujeme dalším kriteriem - Kde má středisko životních zájmů ?

• 6. 2. 2008 22:56

ZB (neregistrovaný)

Pokud víme, že je v tomto případě v Čechách s celou rodinou, tedy, že děti tady chodí do školy a manželka do práce, tak asi nebude problém mu přiznat rezidenství v ČR; Pokud ale si tady koupil ( pronajal ) byt a rodina zůstala na Slovensku, tak nejspíše bude mít středisko životních zájmů v SR a nárok na slevu ( měsiční ) mít nebude. Problém bude, když je cizinec svobodný. Tvrdit, že má středisko životních zájmů v SR, protože tam má své staré rodiče, by bylo u dospělého jedince odvážné. V daném případě, by spolu se skutečností, že zde má dlouhodobý pracovní poměr a a pokud by zde byl více jak 183 dní ( další podmínka dle smlouvy ) byl opět rezidentem v ČR.
      Tak toto je zase můj názor. Kdo se přidá s dalším názorem ???

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).