Re: sleva na dani 2
Se zájmem pročítám příspěvky týkající se poslaneckého dárku - odpočtu slevy u cizinců a nemyslím si, že cizinec není našinec. Podle mého názoru bych v úvodu doporučoval velice dobře napsaný příspěvek od LeaX : http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=401201.
Mzdová účetní má dvě možnosti: 1. bud si řekne, ať jí cizinci trhnou nohou a pošle je na FÚ s tím, že jí buď přinesou daňový domicil nebo ne. Pokud jí ho přinesou, uplatní základní slevu na dani a už neřeší jestli toto potvrzení platí měsíc nebo rok. Zaměstnanec je povinen hlásit každou změnu a potvrzení z FÚ platí stále, pokud nedojde ke změně podmínek za kterých bylo vydáno. Z toho plyne, že názory, že zaměstnanec musí každý měsíc nosit nové potvrzení z FÚ jsou zcestné.
Druhou možností je, že účetní se rozhodne sama. V našich zeměpisných šířkách řeší rezidenství především Slováků a Ukrajinců, můžeme najít i Mongolce a Poláky. Se všemi je uzavřena Smlouva o zamezení dvojího zdanění. V příslušné Smlouvě nalistuje čl.4 a odpovídá si na následující dotazy ( spolu s cizincem ): Kde pak má stálý byt ( definice D-300 )??? A cizinec odpoví : koupil jsem si v roce 2007 byt v Praze ( Brně apod )a na Slovensku už nic nemám. Pak je rezidentem ČR. Pokud by měl stálý byt v ČR i v SR pokračujeme dalším kriteriem - Kde má středisko životních zájmů ?
Re: sleva na dani 2
Pokud víme, že je v tomto případě v Čechách s celou rodinou, tedy, že děti tady chodí do školy a manželka do práce, tak asi nebude problém mu přiznat rezidenství v ČR; Pokud ale si tady koupil ( pronajal ) byt a rodina zůstala na Slovensku, tak nejspíše bude mít středisko životních zájmů v SR a nárok na slevu ( měsiční ) mít nebude. Problém bude, když je cizinec svobodný. Tvrdit, že má středisko životních zájmů v SR, protože tam má své staré rodiče, by bylo u dospělého jedince odvážné. V daném případě, by spolu se skutečností, že zde má dlouhodobý pracovní poměr a a pokud by zde byl více jak 183 dní ( další podmínka dle smlouvy ) byl opět rezidentem v ČR.
Tak toto je zase můj názor. Kdo se přidá s dalším názorem ???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 2. 2008 21:25
Vkládala jsem tady dotaz, prosím, nevíte někdo, jak to je?
>>Dobrý den,
>>mám zaměstnance, který má trvalý pobyt na Slovensku.
>>Mohu mu uplatnit slevu na dani jako zaměstnanci,
>>který
>>má trvalý pobyt v ČR?
>
>Ne, od letošního roku nelze tuto slevu na dani
>uplatnit, podívejte se na §35 ba zák. o dani z příjml
-
koukala jsem na to, a tam, jestli tomu dobře rozumím, se píše, že mohu, pokud se tady zdržuje více než 183 dní v roce. Je tomu tak?
A stačí, když mi potvrdí, že se tady zdržuje a bude to v pořádku?