Re: zvěřejnění listin
To ano, povinnosti má.
Pokud se podívám na několik např. s.r.o. tak některé mají vzorně všechno, některé ne. Ale o to mi ani tak v tuto chvíli nejde.
Zajímalo by mě, proč některé dokumenty u některé firmy jsou veřejné - zdigitalizované, a některé stejné dokumenty u jiné firmy zdigitalizované nejsou. A nejsou tedy veřejně přístupné.
Vadí mi to, že o některých firmách se můžou ostatní dozvědět úplně všechno a o dalších nic. Nebo téměř nic.
Trochu mě to štve, protože my jsme ti poctiví, co plní vždy vše dobrovolně a včas. A pak na to tzv. doplatíme, protože jsme před ostatními úplně nazí.
Jana
no jestli vás to potěší, tak my jsme právěže taky ti poctivci... takže když najedu na naši firmu, máme tam vše, ale když si hledám některý firmy, který si potřebuju proklepnout, jak jsou na tom, jestli nám budou schopni platit apod., tak na ně bohužel nic nenajdu... :-(
Taky jsem nad tím bádal a když jsem volal na soud, tak mi bylo řečeno, že digitalizace pokračuje různým tempem podle technických a personálních možností konkrétního soudu, ale bude tam postupně prý vše a ke všem zapsaným subjektům, tak nezoufejte.
INFO- důležité pro všechny:
novela přest.zákona, účinná od 1.3.2008 - § 24 Přest. na úseku podnikání - odst. 1 písm. c) bod 2. kdo poruší povinnost uložit listinu do sbrírky listin - hrozí pokuta až 50.000.-Kč, případně i zákaz činnosti do 1 roku.
Taky jsem na digitalizaci ukládaných listin náhodou narazila. Platí to od. 1.1.2007 a platí to pto všechny. V digitální podobě se neukládají listiny jako změna sídla apod. Nemám ten článek u sebe, takže nevím přesně co všechno. Ale účetní uzávěrka, zápisy z valné hromady.... to vše tam bylo uvedeno ( v digitální podobě ).
Jsem ráda, že Páje psal o té penalizaci. Většina s.r.o. totiž čeká, až jsou vyzváni, že nemají založeno. A to bylo v okamžiku, kdy se po nich někdo poptával. A teď to pod žádnou pokutou není?
Re: zvěřejnění listin- doplnění tr.zákon
Novela přest.zákona je účinná od 1.3.2008, dosud to tam nebylo. Ale ještě jedna lahůdka, pro ty, kteří to dosud neslyšeli nebo nečetli: i trestní zákon pamatuje na jednání, spojené s obchodním rejstříkem
§ 125
Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění
.........
bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.
(2) Stejně bude potrestán, kdo uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje v podkladech sloužících pro zápis do obchodního rejstříku anebo v takových podkladech zamlčí podstatné skutečnosti, nebo kdo v podkladech sloužících pro vypracování znaleckého posudku, který se přikládá k návrhu na zápis do obchodního rejstříku, uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo v takových podkladech zamlčí podstatné údaje, anebo kdo jiného ohrozí nebo omezí na právech tím, že bez zbytečného odkladu nepodá návrh na zápis zákonem stanoveného údaje do obchodního rejstříku nebo neuloží listinu do sbírky listin, ač je k tomu podle zákona nebo smlouvy povinen.
Současně je novelizován i § 13a obch.zákoníku, který pojednává o pvinnosti podnikatele uvádět veškeré údaje včetně registrace(ŽÚ nebo OR) na všech dokumentech včetně int. stránek a to rovněž spará pod novelu přest.zákona.
Teoretické sankce za nezveřejnění
No, ta basa hrozí již několik let, už jsem to tu opakovaně psal.
K tomu co uvádí Pája doplňuji, že sankce hrozí ještě od § 37/1/f ZoÚ (pokuta až 3 % hodnoty aktiv) a to může být dost peněz
a dále od § 200de) Občanského soudního řádu. OSŘ tam měl původně 50 000 Kč pokuty, pak se to těm kašpárkům zdálo hodně a tak to snížili na současných 20 000 Kč.
Kouzelné je, že i když jsou 3 různé, a do budoucna 4, sankce, zatím jsem nezaznamenel jejich reálnou aplikaci.
Někdo jste již viděl pokutu za neuložení?
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 2. 2008 6:44
Dobrý den,
prosím, věděl by někdo, proč :
- ve sbírce listin mají některé firmy zveřejněné všechny listiny, od zakladatelských až po účetní závěrku, a některé firmy nemají tyto listiny digitalizované. Proč u některých firem je to veřejné a u některých ne.
Moc se mi to nelíbí. Kdo rozhoduje o tom, které listiny budou digitalizovány a které ne ?
Víte někdo, prosím ?
Děkuji za vysvětlení,
Jana