Úleva na dani

• (neregistrovaný)

7. 2. 2008 10:04

Dobrý den, chci se zeptat, dostal jsem teď mzdu za leden 2008 a nebyla mi uplatněna úleva na dani 2070kč. Jsem ze Slovenska, pracuji ve firmě na dobu neurčitou už 7 let, mám v ČR přechodný pobyt. Příjmy na Slovensku nemám, takže všechny daně platím v ČR.
    Mám nárok na úlevu. Děkuji s pozdravem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2008 11:03

H. (neregistrovaný)

Re: Úleva na dani
      Musíte na FU, kam spadáte bydlištěm požádat o tzv. daňový domicil, dle kterého se stáváte daňovým rezidentem. Pokud Vám ho nevystaví, tak si slevu můžete uplatnit v přiznání za rok 2008 .H.

• 7. 2. 2008 13:06

pol (neregistrovaný)

ovšem potvrzení platí jen jeden měsíc a musíte platit kolek 100 Kč, z tohoto důvodu není rozumné si chodit každý měsíc na FÚ pro určení domicilu, ale uplatnit si slevu až při ročním zúčtování daní.

• 7. 2. 2008 13:36

H. (neregistrovaný)

Nám ho na FU vystavili, platí celý rok a veškeré změny nám musí zaměstnanec hlásit. Na základě smlouvy na byt, pracovní smlouvy - a nemusí tam chodit každý měsíc. H.

• 7. 2. 2008 14:50

Mik (neregistrovaný)

Opatření Ministerstva financí k odstranění tvrdosti podle § 39 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů7. února 2008
      č.j. 05/13 797/2008 - 152
      Ministerstvo financí České republiky na základě zmocnění v ustanovení § 39 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“), za účelem odstranění tvrdosti činí toto opatření:

Zaměstnancům, kteří jsou poplatníky podle § 2 odst. 3 zákona o daních z příjmů, mohou jejich zaměstnavatelé, plátci daně z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků, v průběhu zdaňovacího období roku 2008 poskytnout při výpočtu zálohy na daň za podmínek a ve výši podle § 35d odst. 2 zákona o daních z příjmů, slevu na dani podle § 35ba odst.1 písm. a) zákona. Daňová povinnost u těchto poplatníků za zdaňovací období 2008 bude vypořádána podle platné právní úpravy v zákoně o daních z příjmů.

Mgr. Peter Chrenko, v.r.
      náměstek ministra financí

Doplňující informace odboru Legislativa daní z příjmůk Opatření č.j. 05/13 797/2008 - 152

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).