Re: soc.+zdr.poj.zaměstnavatel
---
Já si myslím, že se ve k tomu ani ve vyhlášce, nařízení, zákonu nedopídíte.
Lehce Vám může pomoci § 38j odstavec 2e zákona o daních z příjmů. Řeší sice mzdové listy, ale ty mají obsahovat souhrnné údaje měsíčních mezd. Ty údaje /včetně pojistného/ tam být musí. Ostatní by jste našla třeba v zákoníku práce atp. atd.
**** Zaměstnanci jsou povinni podepsat výplatní pásky, kde je uvedeno soc.,zdr.poj. Navíc to chce i Úřad práce (nyní Inspektorát bezpečnosti). Prý, aby každý zaměstnanec věděl kolik se odvádí z jeho mzdy. Bohužel, vyhl. nevím. Možná někdo odpoví.
děkuji, třeba ještě někdo napíše více záchytných bodů, protože nikde jsem zatím neobjevila předpis, co vlastně má být na výplatní pásce uvedeno. Vždyť z nového výpočtu již pro rok 2008.....nevím,nevím, zjistím sama starou bačkoru jak k výsledné částce přišli, hlavně ten postup výpočtu, nakonec se dopídím, ale kdybych nevěděla % odvodu , tak nevím.....
že musí podepsat výpl. pásku v ZP nenajdet, § 142 odst 4 ZP jenom určuje povinnosti zaměstnavatele, jestli- že vyplácíte v hotovosti, jak jinak než podpisem buď výpl. pásky nebo výpl. listiny nebo výplatního sáčku si necháte potvrdit převzetí a v případě, že posíláte na účet podpisem potvrdí, že převzal písemný doklad
To mě naučila praxe, nechávat si podepisovat.Zaměstnavatel je povinen předat doklad, kde jsou uvedeny jednotlivé složky mzdy.Jednou jsem nepředala proti podpisu a zaměsnanec tvrdil, že
nic nedostal a měl dostat a byla z toho mrzutost.Ten podpis mě nic nestojí.Předat musím a jestli se při tom zrovna podepíše je maličkost.
To je sice pravda, ale většina si nechává posílat peníze na účet právě proto, aby ke mně nemuseli. Jejich nadřízený jim lístky rozdá a když to někdo ztratí, tak já jim bez mrknutí oka vytisknu nové. Zatím bez mrzutostí. Ovšem uznávám, že s některými zaměstnanci jsou mrzutosti, ať se snažíte sebevíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 2. 2008 13:44
prosím o zodpovězení, zda má zaměstnavatel povinnost vyčíslit (zobrazit) na výplatní pásce zaměstnance vyši částky kterou za tohoto zam. odvedl na soc.+zdrav. Když ano, tak prosím o odkaz na vyhlášku, nařízení, zákon. Nemohu se totiž nikde dopídit, co má vlastně být na výplatní pásce uvedeno.