Re: Leasing v DE -platba dopředu
Leasing je třeba i v DE časově rozlišit. Do výdajů dáte jen tolik průměrných splátek, které odpovídají době trvání leasingové smlouvy v daném roce. Průměrnou splátkou se rozumí součet všech výdajů na nájemné spojené s leasingem dělený počtem měsíců trvání leasingové smlouvy.
Bud neumite leasing, nebo nam to tu spatne popisujete. To co doopravdy kazdy mesic platite date v DE do nezahrnovanych vydaju. Kazdy rok si muzete od zakladu dane odecist pomernou cast leasingu - priklad: Naves stoji celkem 500000,- a leasing je na 3 roky. 500tisic / 36(pocet mesicu)= 13889,- Takze kazdy rok odectete 13889*pocet mesicu (v prvnim a poslednim roce to nemusi byt 12!) DPH muzete narokovat kazdy mesic z castky kterou platite. (ja delam osobni auto se splatkou 8850,- a to dph je cca 150,-).
A vy nevíte, že to jde i způsobem, který jsem já popsala.Protože já mám akontaci rozdělenou (36 měs.) akontace :36 x počet měsíců(splácení) a pak dávám leas.splátky do nákladů. Tak mi prosím popiště, jak by jste to dělal, když každý rok podnikatel žádá o odklad splátek,který se samozdřejmě změní,ale i celková hodnota.Já přepočítávám jen akontaci a vy Vaším způsobem jak?Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 2. 2008 16:05
1.Máme leasing na návěs, platby dle leas.splát. kalendáře jsou k 3.dni v měsíci.Zaplatili jsme splátku ale 28.12.07 a ne až 3.1.2008. Mohu dát do nákladů v r.2007 splátku? Nebo jí dám v r.2007 nedaňově a v r.2008 dám daňově.Vím, že DPH musím uplatnit až v 1/2008.
2. A jak by to bylo obráceně? Splátka dle leas.kalendáře 28.12.07, ale zaplaceno až 3.1.2007? Mám dát do nákladů v 2007 nebo 2008?
3.Prosím ještě jednu radu ohledně mezd, dále se dává do nákladů platby ZP,SP za zaměstnance(35%) zaměstnavatelem?