Re: pronájem bytu příjmy x výdaje
Pokud jste dostal 3000 na služby a 3000 na nájem, pak je Váš příjem zřejmě 6000 ;-)
Obecně: zaplacené úroky z hypotečního úvěru lze odečíst pouze v poměrné výši, pokud je byt používán také k pronájmu - viz. § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů.
Pokud neměla žádné další příjmy, tak nemusí při příjmu za rok do 20 000 danit.
>Pronajímám byt, ve smlouvě mám napsáno př. 3000
>>záloha
>>naslužby, 3000 nájem. Můj příjem do DP tedy budou jen
>>3000 tis.? Pronajímám ho od března 07, jak s úroky z
>>hypotéky? Dát do nákladů celé úroky za celý rok, nebo
>>jen část?
>
>Pokud jste dostal 3000 na služby a 3000 na nájem, pak
>je Váš příjem zřejmě 6000 ;-)
>Obecně: zaplacené úroky z hypotečního úvěru lze
>odečíst pouze v poměrné výši, pokud je byt používán také k
>pronájmu - viz. § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů.
Buď budete uplatňovat výdaje paušálem, nebo vykazovat skutečné výdaje a pak si můžete uplatnit úroky z úvěru jako výdaj, stejně tak si může uplatnit i odpisy z bytu. Často je to výhodnější než paušál, tak zkuste propočítat.
Předpokládám, že pronajímáte celý byt, na který máte hypotéku. Kdyby jste například měla hypotéku na celý dům a pronajímala jen část, nebo pronajímala jen pokoj v bytě, musíte úroky a všechny další výdaje (včetně případných odpisů) poměrně krátit podle pronajímané plochy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 2. 2008 10:18
Pronajímám byt, ve smlouvě mám napsáno př. 3000 záloha naslužby, 3000 nájem. Můj příjem do DP tedy budou jen 3000 tis.? Pronajímám ho od března 07, jak s úroky z hypotéky? Dát do nákladů celé úroky za celý rok, nebo jen část?