Pište normálně, ne hůlkovým písmem!
Prosím pište nadpisy i příspěvky normálně, nikoliv hůlkovým písmem! Hůlkové písmo se hůře čte a na internetu považuje za křik a nevychovanost, viz např. http://www.emag.cz/netiketa/ nebo http://adasek.cz/netiketa.htm
Děkujeme za pochopení.
Re: Elektronický podpis ?
Email zobrazovaný např. programem MS Outlook nepodepsaný elektronickým podpisem má jako ikonu dopisní obálku. Email podepsaný podpisem má tuto obálku jakoby zapečetěnou. Certifikát na rok stojí např. u České pošty 190,- Kč. Poštovní programy dodávané se systémem Windows již podporu elektronického podpisu mají. A svým klientům přestaňte radit, že faktury zasílané poštou musí být podepsané. Nemusí.
K čemu je teda dobrý či nutný elektronický podpis, když faktury zaslané poštou ruční podpis mít nemusí? Do účetnictví ho každý vyžaduje, jinak by neexistovaly vůbec razítka (dnes už není důležité) s podpisem a nežádaly by se doklady do účetnictví, protože by prodejce v ten moment nebral razítko a propisku, aby doklad podepsal. Já chápu podle zákona o účetnictví, že se musí vystavovatel podepsat na účetní doklad, ale ten kdo uplatňuje výdej (náklad) musí mít věrohodný doklad se všemi náležitostmi, jinak by finanční úřad při kontrole nemusel doklady bez podpisu uznat - to by si mohl vystavit každý nebo by kopii museli při kontrole vždy hledat u vystavovatele. Děkuji za vysvětlení. www.jakpodnikat.cz/faktury-doklady.php tam se např. tvrdí mít podpis.
Faktura je okrajově zmíněna v obchodním zákoníku a o podpisu tam není řeč. Náležitosti daňového dokladu běžně posílaného také o podpisu nemluví. Jenomže ZDPH v § 26 odst.4) se o elektronickém podpisu mluví dost důrazně a nejen to, dodavatel musí mít k zasílání daňového dokladu elektronickou cestou odběratelův souhlas.
Bohužel otázku "k čemu je teda dobrý či nutný elektronický podpis" zodpovím obecně - v tomto případě, abychom se vyhnuli nepříjemnostem s FÚ.
Doporučuji: http://e-podpis.bod.cz/default.htm
Tam je solidní vysvětlení.
>
>>>. A svým
>>>klientům přestaňte radit, že faktury zasílané poštou
>>>musí
>>>být podepsané. Nemusí.
>>
>>K čemu je teda dobrý či nutný elektronický podpis,
>>když faktury zaslané poštou ruční podpis mít nemusí?
>>Do
>>účetnictví ho každý vyžaduje, jinak by neexistovaly
>>vůbec razítka (dnes už není důležité) s podpisem a
>>nežádaly by se doklady do účetnictví, protože by
>>prodejce v
>>ten moment nebral razítko a propisku, aby doklad
>>podepsal. Já chápu podle zákona o účetnictví, že se
>>musí
>>vystavovatel podepsat na účetní doklad, ale ten kdo
>>uplatňuje výdej (náklad) musí mít věrohodný doklad se
>>všemi náležitostmi, jinak by finanční úřad při
>>kontrole
>>nemusel doklady bez podpisu uznat - to by si mohl
>>vystavit každý nebo by kopii museli při kontrole vždy
>>hledat
>>u vystavovatele. Děkuji za vysvětlení.
>>www.jakpodnikat.cz/faktury-doklady.php tam se např.
>>tvrdí mít
>>podpis.
>
>Faktura je okrajově zmíněna v obchodním zákoníku a o
>podpisu tam není řeč. Náležitosti daňového dokladu
>běžně posílaného také o podpisu nemluví. Jenomže ZDPH v §
>26 odst.4) se o elektronickém podpisu mluví dost
>důrazně a nejen to, dodavatel musí mít k zasílání daňového
>dokladu elektronickou cestou odběratelův souhlas.
>Bohužel otázku "k čemu je teda dobrý či nutný
>elektronický podpis" zodpovím obecně - v tomto případě,
>abychom se vyhnuli nepříjemnostem s FÚ.
>Doporučuji: http://e-podpis.bod.cz/default.htm
>Tam je solidní vysvětlení.
Podpis a razítko nejsou náležitosti dokladu podle žádného zákona.Stačí se podívat na fa za vodu, ekektřinu, plyn, telefon atd .zasílané poštou, o podpisu a razítku ani zmínka, prostě nic. A zpochybnil vám je snad někdy FÚ? Nebo objíždíte tyto firmy a sháníte podpis? A přitom jsou to faktruy jako každé jiné. Tak proč by některé měly být podepsané a jiné ne?
>
to: VV
Myslím, že se trochu míjíme v předmětu debaty (já o voze - atd. znáte to, že?) -k Vašemu výčtu - např. nájemné za hrací automaty.
Než budete trochu nervózně obhajovat své stanovisko, znovu si všechno přečtěte. Tady jde o DD zasílané mailem (ne tedy prostřednictvím České pošty) a nutnost opatřit je elektronickým podpisem. Zatím je tento způsob doručování dost vzácný, ale začíná se s ním..
Vy o voze, ale já taky o voze.Obchodujeme s firmami, které nám zasílají DD mailem, vytisknu si je a můžu vám říct, že jsou k nerozeznání od těch, co přišli poštou. Můžete mi tedy prozradit, jak FÚ pozná, který DD přišel poštou a nemusí být podepsaný, a který přišel mailem a je tedy nutné opatřit ho elektronickým podpisem?
Je mi líto, ale my se skutečně míjíme. Já o elektronickém podpisu (jednoduše ověřitelném na došlém dokladu - samozřejmě uloženém v elektronické podobě), vy o tom, že si absence podpisu nevšimnou. Až tato praxe bude běžnější, s velkým gustem si budou všímat, DD vyhazovat z odpočtů a doměřovat. Chtěl bych zdůraznit, že jsem vzdálen toho, abych vnucoval svoje poznatky (stejně bůhví kde vyčtené) komukoliv a tedy i vám.
Konec, zvonec.
P.S. když si zadáte do vyhledávače slova elektronický podpis , dojdete k zajimavým poznatkům.
>>>>Podpis a razítko nejsou náležitosti dokladu podle
>>>>žádného zákona.Stačí se podívat na fa za vodu,
>>>>ekektřinu,
>>>>plyn, telefon atd .zasílané poštou, o podpisu a
>>>>razítku ani zmínka, prostě nic. A zpochybnil vám je
>>>>snad
>>>>někdy FÚ? Nebo objíždíte tyto firmy a sháníte podpis?
>>>>A
>>>>přitom jsou to faktruy jako každé jiné. Tak proč by
>>>>některé měly být podepsané a jiné ne?
>>>>>
>>>to: VV
>>>Myslím, že se trochu míjíme v předmětu debaty (já o
>>>voze - atd. znáte to, že?) -k Vašemu výčtu - např.
>>>nájemné za hrací automaty.
>>>Než budete trochu nervózně obhajovat své stanovisko,
>>>znovu si všechno přečtěte. Tady jde o DD zasílané
>>>mailem (ne tedy prostřednictvím České pošty) a
>>>nutnost
>>>opatřit je elektronickým podpisem. Zatím je tento
>>>způsob
>>>doručování dost vzácný, ale začíná se s ním..
>>Vy o voze, ale já taky o voze.Obchodujeme s firmami,
>>které nám zasílají DD mailem, vytisknu si je a můžu
>>vám
>>říct, že jsou k nerozeznání od těch, co přišli
>>poštou.
>>Můžete mi tedy prozradit, jak FÚ pozná, který DD
>>přišel poštou a nemusí být podepsaný, a který přišel
>>mailem a je tedy nutné opatřit ho elektronickým
>>podpisem?
>
>Je mi líto, ale my se skutečně míjíme. Já o
>elektronickém podpisu (jednoduše ověřitelném na došlém dokladu -
>samozřejmě uloženém v elektronické podobě), vy o tom,
>že si absence podpisu nevšimnou. Až tato praxe bude
>běžnější, s velkým gustem si budou všímat, DD vyhazovat
>z odpočtů a doměřovat. Chtěl bych zdůraznit, že jsem
>vzdálen toho, abych vnucoval svoje poznatky (stejně
>bůhví kde vyčtené) komukoliv a tedy i vám.
>Konec, zvonec.
>P.S. když si zadáte do vyhledávače slova
>elektronický podpis , dojdete k zajimavým poznatkům.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 2. 2008 14:32
Prosím, jak vypadá na doručeném dokladu e-mailem elektronický podpis, pořád se o tom mluví, ale praxi si neumím představit.
Komu se tzv. certifikát vyplatí a komu ne? Mí klienti se ptají, jestli mohou posílat faktury e-mailem bez ručního podpisu. Já jim tvrdím že ne, jen poštou s ručním podpisem nebo e-mailem s elektronickým podpisem. Mají např. 100 klientů, kteří si nedávají fakturu do účetnictví (pro soukromé účely) a asi 10 klientů, kteří si dávají fakturu do účetnictví či do daňové evidence. Kolik Kč certifikát stojí? Používají se nějaké programy na použití certifikátu?Děkuji