Co jsou příjmy do 15.000?

• (neregistrovaný)

8. 2. 2008 16:05

dobrý den, stále mi není jasný rozdíl mezi příjmy do 15000 a 20000.
    20000 - jedná se o příležitostný příjem např. prodej přebytků ovoce ze zahrady, medu, za hlídání sousedovic psa třeba ? A co je těch 15000? Za co třeba - potřebovala bych prosím nějaké příklady, abych si to konečně už mohla srovnat v hlavě :(

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2008 18:43

1234 (neregistrovaný)

Re: co jsou příjmy do 15.000?
      jestli myslíte 15t jako hranici pro podání přiznání, tak se jedná o HRUBÉ příjmy, které podléhají dani. 20t je hranice pro osvobození příjmů z příležitostné činnosti, tudíž osvobozené. takže vyděláte 16tisíc, máte výdaje 10tisíc, dále 19tisíc za příležitostnou výpomoc sousedovi při malování. podat přiznání musíte, uvedete tam 16tisíc příjem a 10t výdaje. 19tisíc nikam neuvádíte. jasný?

• 8. 2. 2008 19:35

jo (neregistrovaný)

děkuju :) ale moc ne. Ty příležitostné osvobozené ano. Ale tím vyděláte myslíte co ? Známá mě zblbla, protože se ptala na FÚ a tam jí měli říct, že student, který si vydělá 15000 neplatí daně. Ale asi to moc zjednodušila. Pokud pracuje, má mzdu, zaměstnavatel sráží daň-tam žádná hranice 15000 příjmů není. Kdy student neplatí daně při dosažení 15000 - to mi není jasný ? Můžete ještě ?? prosím

• 8. 2. 2008 20:27

romana (neregistrovaný)

15tis.(hrubého) si můžete vydělat aniž by jste musela podávat přiznání, ale u jednoho zaměstnavatele,kde se podepíše prohlášení a který vám zpracuje také roční zúčtování daní.Příjem podléhá dani.

• 9. 2. 2008 7:08

jo (neregistrovaný)

ale u jednoho zaměstnavatele kde podepíšu prohlášení, si přece můžu vydělat i 100000 a nemám povinnost podávat přiznání, tam ten limit 15000 je přece bezpředmětný ? Jakých 15000 si můžu vydělat aniž bych musela podávat přiznání tohle pořád nemůžu pochopit ??

• 10. 2. 2008 19:25

z (neregistrovaný)

například důchodce - pronájem do 15000 nemusí podávat přiznání. Student do 15000 taky nemusí, protože určitě podepsal smlouvu o pracovní činnosti a roční zúčtování provede zaměstnavatel.

• 10. 2. 2008 20:24

jo (neregistrovaný)

>>>>>
      >>>>>jestli myslíte 15t jako hranici pro podání přiznání,
      >>>>>tak se jedná o HRUBÉ příjmy, které podléhají dani.
      >>>>>20t
      >>>>>je hranice pro osvobození příjmů z příležitostné
      >>>>>činnosti, tudíž osvobozené. takže vyděláte 16tisíc,
      >>>>>máte
      >>>>>výdaje 10tisíc, dále 19tisíc za příležitostnou
      >>>>>výpomoc
      >>>>>sousedovi při malování. podat přiznání musíte,
      >>>>>uvedete
      >>>>>tam 16tisíc příjem a 10t výdaje. 19tisíc nikam
      >>>>>neuvádíte. jasný?
      >>>>děkuju :) ale moc ne. Ty příležitostné osvobozené
      >>>>ano.
      >>>>Ale tím vyděláte myslíte co ? Známá mě zblbla,
      >>>>protože
      >>>>se ptala na FÚ a tam jí měli říct, že student, který
      >>>>si vydělá 15000 neplatí daně. Ale asi to moc
      >>>>zjednodušila. Pokud pracuje, má mzdu, zaměstnavatel
      >>>>sráží
      >>>>daň-tam žádná hranice 15000 příjmů není. Kdy student
      >>>>neplatí
      >>>>daně při dosažení 15000 - to mi není jasný ? Můžete
      >>>>ještě ?? prosím
      >>>15tis.(hrubého) si můžete vydělat aniž by jste musela
      >>>podávat přiznání, ale u jednoho zaměstnavatele,kde se
      >>>podepíše prohlášení a který vám zpracuje také roční
      >>>zúčtování daní.Příjem podléhá dani.
      >>ale u jednoho zaměstnavatele kde podepíšu prohlášení,
      >>si přece můžu vydělat i 100000 a nemám povinnost
      >>podávat přiznání, tam ten limit 15000 je přece
      >>bezpředmětný
      >>? Jakých 15000 si můžu vydělat aniž bych musela
      >>podávat přiznání tohle pořád nemůžu pochopit ??
      >
      >
      >
      >například důchodce - pronájem do 15000 nemusí podávat
      >přiznání. Student do 15000 taky nemusí, protože určitě
      >podepsal smlouvu o pracovní činnosti a roční zúčtování
      >provede zaměstnavatel.
      ale proč se říká u studenta, který podepíše prohlášení, že u příjmů do 15000 nemusí podávat přiznání, když ho nemusí podávat ani kdyz si vydělá 15100?! tam je ta hranice k ničemu ne ?asi se nenajde člověk,který by mi to objasnil, to by asi musel mít svatozář :-( anebo pořád mluvíme každý o něčem jiném, já už nevím
      >
      >
      >
      >
      >

• 10. 2. 2008 20:33

1234 (neregistrovaný)

daň se neplatí do 200 korun daňové povinnosti a u příjmů do 15 000.

kdo má příjmy 15tisíc a více, musí podávat přiznání. u zaměstnanců je to tuším nad 6000 mimo zaměstnání.

• 11. 2. 2008 7:20

jo (neregistrovaný)

já to vzdávám, to je marný, i když možná přihořívá. Těch 15000 je limit ale ne pro závislou činnost ? U ZČ je povinnost podat přiznání pokud má souběh v měsíci, příjem §§ 7-10 nad 6000, SZM, ale těch 15000 u ZČ nepoužiju ? Proč tedy známá přišla s tím, že na FÚ jí řekli, že student s příjmy do 15000 v roce neplatí žádnou daň - z jakých tedy příjmů, ze ZČ daň platí podle toho jak to má rozložené, kdyby třeba měl těch 15000 v jednom měsíci, tak daň zaplatí, takže těch 15000 limit u studenta se vztahuje ne na závislou činnost, ale na co třeba ? OSVČ nebo co, na jaký příjem, za co ? Tomuhle nerozumím, závislovce snad ano.

• 11. 2. 2008 19:42

z (neregistrovaný)

student bude pronajímat svůj byt. Do 15 000 Kč nemusí podávat přiznání. To je ta hranice 15 000Kč.
      Naopak když bude zaměstnaný člověk pronajímat byt a přesáhne hranici vyšší než 6000 Kč - je povinnen podat daňové přiznání.
      Když bude student zaměstnaný - smlouva o pracovní činnosti, tak si uplatní odpočty a RZ mu provede mzdovka a daňovým přiznáním se vůbec nebude zabývat.

• 11. 2. 2008 20:37

jo (neregistrovaný)

syn by mi řekl ... no blik ... to mi to ale trvalo, jste moc hodná-hodný, že jste se se mou tak zabývala, já se příliš soustředila na závislou činnost a tak jsem byla vedle jak ta jedle. můžu se ještě optat, zda v limitu do 15000 jsou jen příjmy z pronájmu nebo i jiné příjmy? ty příjmy příležitostné osvobozené do 20000 pokud dobře chápu, jsou příjmy - hlídám sousedovi psa, prodávám přebytky ze zahrady ? a příjmy do 15000 pokud nejsem OSVČ či závislou činnost - pak příjmy z pronájmu a ještě nějaké jiné příjmy ? moc děkuji

• 11. 2. 2008 23:08

z (neregistrovaný)

§6 - příjmy ze závislé činnosti
      §7 - příjem z podnikání
      §8 - příjem z kapitálového majetku
      §9 - příjem z pronájmu
      §10 - ostatní příjmy

poplatník s příjmy ze závislé činnosti má povinnost podat daňové přiznání v případě, že jeho jiné příjmy /podle §7 až §10 zákona/ jsou vyšší než 6000 Kč - to je ten příklad zaměstnaného a pronájmu.

§10 ostatní příjmy - pokud jejich úhrnná výše nepřesáhne 20 000 ročně - osvobozeno a neuvádí se v daňovém přiznání. Přesáhnou-li ale tuto hranici, podléhají zdanění všechny tyto příjmy.Např. pronájem míchačky 8000, prodej medu 16500, prodej pozemku 30000.
      Sem se uvádí třeba i prodej automobilu, když ho prodáte do roka.

Se studentem bych si hlavu nelámala, protože určitě dělá na dohodu a mzdovka mu provede RZ.

• 12. 2. 2008 6:40

jo (neregistrovaný)

a ještě nějaké jiné příjmy ? moc děkuji
      >
      >
      >§6 - příjmy ze závislé činnosti
      >§7 - příjem z podnikání
      >§8 - příjem z kapitálového majetku
      >§9 - příjem z pronájmu
      >§10 - ostatní příjmy
      >
      >poplatník s příjmy ze závislé činnosti má povinnost
      >podat daňové přiznání v případě, že jeho jiné příjmy
      >/podle §7 až §10 zákona/ jsou vyšší než 6000 Kč - to je
      >ten příklad zaměstnaného a pronájmu.
      >
      >§10 ostatní příjmy - pokud jejich úhrnná výše
      >nepřesáhne 20 000 ročně - osvobozeno a neuvádí se v daňovém
      >přiznání. Přesáhnou-li ale tuto hranici, podléhají
      >zdanění všechny tyto příjmy.Např. pronájem míchačky 8000,
      >prodej medu 16500, prodej pozemku 30000.
      >Sem se uvádí třeba i prodej automobilu, když ho
      >prodáte do roka.
      >
      >Se studentem bych si hlavu nelámala, protože určitě
      >dělá na dohodu a mzdovka mu provede RZ.
      všem děkuji a před vámi smekám :) jste moc hodná a moc jste mi pomohla, vysvětlila jste mi to opravdu moc pěkně, že jsem to zaplaťpánbu pochopila. Až se stydím, jak jsem to tady tak rozebírala :( Ale na druhou stranu, že to není tak lehké :-)) čert aby se v tom všem vyznal, u ZČ si snad dovedu poradit, ale zblblnul mě ten FÚ, když řekl, že student do 15000 neplatí daně, tak jsem si nedovedla vysvětlit v jakém případě, když vím, že při ZČ daně platí. Známého syn či dcera právě dělali nějakou práci přes internet, peníze jim chodily na účet, DP nepodepsali a táta se teď shání po ročním zúčtování, tak jsem se do toho namočila. Nevím, jaké smlouvy se dělají při "práci přes internet" ? to je pak těžké někomu radit. Moc vám děkuji !!! a přeji hezký start do nového dne !

• 12. 2. 2008 12:40

z (neregistrovaný)

Brigády - daně a pojištění
      Zdravotní a sociální pojištění

Pro krátkodobé zaměstnání je často nejvýhodnější Dohoda o provedení práce, protože z výdělku platíme jen daň z příjmu, ale neplatíme zdravotní a sociální pojištění.

Při všech ostatních formách legálního zaměstnání (sem patří i Dohoda o pracovní činnosti) nám zaměstnavatel ze mzdy odvede zdravotní a sociální pojištění stejně jako z každé jiné mzdy v zaměstnaneckém poměru.
      Zdanění brigády do 5000 Kč za měsíc

Jestliže naše mzda u jednoho zaměstnavatele nepřekročí 5000 Kč za měsíc a zaměstnavatel nám z ní odvede finančnímu úřadu srážku daně 15% (podle § 6 odst. 4 Zákona o daních z příjmů), nemusíme již tuto mzdu nikde uvádět - ani v ročním zúčtování daně ani v daňovém přiznání. Podmínkou je, že jsme u toho zaměstnavatele na dotyčný měsíc nepodepsali Prohlášení poplatníka k dani.

Jestliže u zaměstnavatele podepíšeme na dotyčný měsíc Prohlášení poplatníka k dani, zaměstnavatel ze mzdy odvede zálohu na daň sníženou o slevy na dani, a tuto mzdu pak musíme po konci roku zúčtovat.
      Zdanění brigády nad 5000 Kč za měsíc

Ze mzdy nad 5000 Kč musí zaměstnavatel odvést zálohu na daň, kterou budeme muset po skončení roku zúčtovat. Jestliže u zaměstnavatele podepíšeme na konkrétní měsíc, kdy brigáda probíhá, Prohlášení poplatníka k dani, bude záloha nižší a naše čistá mzda vyšší.
      Brigády pro studenty

Platí vše výše uvedené, status studenta přináší výhody pro daň z příjmů.

• 12. 2. 2008 12:43

z (neregistrovaný)

>Brigády - daně a pojištění
      >Zdravotní a sociální pojištění
      >

>mzdu pak musíme po konci roku zúčtovat.
      >Zdanění brigády nad 5000 Kč za měsíc
      >
      >Ze mzdy nad 5000 Kč musí zaměstnavatel odvést zálohu
      >na daň, kterou budeme muset po skončení roku zúčtovat.
      >Jestliže u zaměstnavatele podepíšeme na konkrétní
      >měsíc, kdy brigáda probíhá, Prohlášení poplatníka k dani,
      >bude záloha nižší a naše čistá mzda vyšší.
      >Brigády pro studenty
      >
      >Platí vše výše uvedené, status studenta přináší výhody
      >pro daň z příjmů.

• 12. 2. 2008 12:45

z (neregistrovaný)

omlouvám se za dvojí odeslání

takže to vypadá, že syn Vašeho známého měl uzavřenou dohodu o provedení práce do 5000 Kč měsíčně.

• 12. 2. 2008 15:27

z (neregistrovaný)

ještě dodatek. Příště až budou vykonávat brigádu - dohoda o provedení práce, tak ať si podepíšou prohlášení a můžou si uplatňovat slevu na poplatníka + studenta

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).