Úleva na dítě

• (neregistrovaný)

8. 2. 2008 19:22

Jsem mzd. účetní. Poslední dobou si plno chlapů uplatňuje úlevu na dítě, které má s přítelkyní a žijí ve společné domácnosti. Jaké doklady mám od něho vyžadovat kromě rodného listu? Na školení nám řekli, že družka se do Prohlášení neuvádí, tak jak mám sledovat jestli je ještě na mateřské nebo už nastoupila do práce? V tom případě mám od ní vyžadovat potvrzení, že tam neuplatňuje úlevu? Jak to řešíte u vás? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2008 22:25

Jindra2 (neregistrovaný)

Re: Úleva na dítě
      Vždy potřebujete od druhého rodiče potvrzení o tom, že tu úlevu nebere. Pokud nepracuje, tak čestné prohlášení o tom. A když nejsou manželé, chtěla bych to každým rokem při podpisu prohlášení.

• 9. 2. 2008 7:58

xy (neregistrovaný)

Re: Úleva na dítě
      a navíc musí doložit rodný list dítěte, aby bylo jasné, že je dítě jeho vlastní
      musí také napsat čestné prohlášení, že s dítětem (matkou dítěte) žijí ve společné domácnosti - společně uhrazují náklady na domácnost
      potvrzení druhého z rodičů, že daň.zvýhodnění na toto dítě nepobírá, musí být přiložené
      pokud je již dítě zletilé, potom musí být přiložený doklad o studiu
      (do 18 let dítěte je jedno, co dítě dělá - na daň.zvýhodnění nárok je, jenom by mohl nastat problém v tom, kdyby se dítě před 18.rokem oženilo/vdalo, potom by mohl být jiný postup - ale to už v dnešní době se děje velmi málo, aby dítě před 18. věkem vstupovalo do manželství)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).