Re: Nepřetržitý provoz - přesčas
Váš dotaz je trochu zmatený.
Nemůžete míchat jablka s hruškami. Pokud pracuje nepřetržitý provoz a má směny 11,5 hodiny, tak nemůžete vykazovat rovnoměrnou pracovní dobu. A přesčasové hodiny buď má nebo nemá. A také nemůže mít "automaticky" přesčasové hodiny.
Bylo by dobré se zamyslet nad systémem nepřetržitého provozu.
No to je právě ten problém. náhrady má placeny 7,5 h a majitel je nechce převést na nerovnoměrnou pr.dobu. To by se mu musel přepočítat nárok na D a pravidelně by se musel dělat plán práce na měsíc a seznámit je s ním dopředu a tohle u nás nefunguje. Jak z toho kola ven ?
Tak buď z toho kola ven musíte nebo mu musíte platit přesčasy. Pokud nechcete platit přesčasy, tak mu zkrátka musí být rozvrženy pracovní směny a musí se mu přepočítat nárok na dovolenou. Anebo úplně falšovat docházku.
Nechápu, jaký problém je s přepočítáním dovolené, protože "nula od nuly pojde". Jestli má 20 dnů placených 7,5 nebo dejme tomu 14,5 dnů x11,5 je úplně jedno. Pokud má formálně pravidelnou pracovní dobu a chodí do práce nečekaně, tak je to v rozporu se ZP a já žádnou kloudnou radu nevidím. Tak to počítejte na hodiny za měsíc a dávejte jim tolik směn x 11,5 aby to odpovídalo pravidelné době. Není to sice formálně správně, ale sám jsem to zažil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 2. 2008 20:44
Dobrý den, prosím poraďte mi jak mám platit přesčasy, když náš pracovník pracuje 11,5 směny (nepřetržitý provoz), ale vedeme ho jako s rovnoměrnou prac.dobou 7,5/d. Když sečtu hodiny za směny má automaticky přesčasové hodiny, ale vlastě žádné neodpracoval, můžu mu to proplatit s příplatkem ? Děkuji.