Re: DE a zápočet pohledávek
to zase nechápu já ,většinou se pohledávka započítává se závazkem,pohledávkou protistrany . Většinou u dvou stálých obchodníků .
příjmy do příjmů a náklady do nákladů .
Pokud vedete v exlu - tak je to asi formou ,kdy píšete doklady do řádků,něco jak peněžní deník?
ale všeobecně.
U VF - si zapíšete do úhrady započteno s PF č.
a u PF si zapíšete započteno s VF č.
případný rozdíl (platba ,která jde bankou nebo pokladnou se zaúčtuje ve prospěch rozdílu .Buď k VF nebo PF. (případný doplatek,pokud mezi PF a VF vznikne rozdíl) Bude buď příjem nebo výdaj.
Dávejte pozor ,ať ten započtený závazek neuhradíte fyzicky.
jinak by to celé nemělo smysl.
Re: DE a zápočet pohledávek
OK, máte pohledávku (v případě úhrady by představovala daňový příjem) a máte závazek (v případě úhrady by představoval nedaňový výdaj) a chcete je započíst.
Na bankovní účet bych žádnou částku nepřipisoval, protože ve skutečnosti tam žádné nepřijdou.
Důležité je aby Vaše započtená pohledávka byla vykázána v daňových příjmech - asi bych si udělal nějaké poznámky k zápočtu (nejspíš už máte smlouvu o zápočtu) a částku pohledávky ke zdanění bych uvedl ve vaší tabulce v excelu do daňových příjmů textem bych označil, že jde o zápočet (pokud si to budete pamatovat, tak ji nemusíte uvádět v tabulce ale zvýšit o ní daňové příjmy až v daňovém přiznání) a ještě udělal záznam v evidenci pohledávek a závazků.
V případě uplatňování výdajů procentem je postup stejný - tj. dostat pohledávku do daňových příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
10. 2. 2008 13:15
Dobrý den,
vedu DE pouze v excelu, ne v účetním softwaru. Potřeboval bych poradit se zápočtem pohledávek. Jak mám postupovat pokud započitatelný příjem (pohledávka) je započtena s pohledávkou, která by u mne představovala nezapočitatelný výdaj? Zvýším částku z bankovního výpisu (příjem) o ten výdaj? Jak to prakticky provedu? V deníku nebo až někde v přiznání? A jak postupovat, když uplatňuji výdaje procentem? Stejně? Jde mi také hlavně o to praktické provedení, když nemám software.
Děkuji moc všem