Re: chyba v účtování náhrady za PHM
Ano, účtovala jsem podle knihy jízd. No to já si právě myslím, že skutečné náklady musí být vyšší, než takto spočítané, protože které auto jezdí na svoji průměrnou spotřebu. Tady je problém v tom, že nejsou ty doklady na PHM..:-(
Soňa
plátcem DPH není. Jde pouze jen o daň z příjmu. Takže si opravdu můžu být jistá, že pokud by přišla kontrola, tak mi tyto výdaje neuznají? A toto platí odjakživa? Že při používání soukromého auta se počítá s průměrnou cenou a u auta v majetku se uplatňují skutečné náklady.
A ještě tedy jeden dotaz, který s tímto nesouvisí. Pokud mám v majetku auto a ještě není odepsané. Mohu ho vyřadit a převézt so osobního užívání a používat ho pro podnikání a uplatňovat si amortizaci?
Soňa
no tak alespoň něco,že není plátce.
Když budou solidní tak to pochopí a nechají to tam .A budou mlčet.
Když by přišel na kontrolu nějakej ..... takovej ,tak by si mohl stěžovat ještě klientovi ,je ho okrádáte o náklady.
Ale to je ve prospěch státu by to mohlo projít no ...,kdyby mu to došlo.
Pak přijde nějakej takovej akorátní a bude v háji všechno.
Omlovám se, lesing jsem delší dobu neviděla ,hlavně ukončení.Dřív tam byla 5- letá lhůta .Mohlo se vyřadit nejdřív po 5.- letech . Nechci vám psát hlouposti.Mělo by to být v ČÚSu.
Jak to člověk nepotřebuje ,tak ....
A ještě se vás, když jste tak ochotná se mnou komunikovat zeptám. Když by měl ty doklady za PHM, které by jasně ukazovaly, že jsou náklady větší, než můj výpočet, tak se v podstatě nic neděje, že? Napadlo mě totiž, že bych to teoreticky mohla hodit na něj, protože tento systém si vymyslel on (předpokládám, že to tak má i v letech, které jsem mu nezpracovávala já), že si i hýbe ujetými kilometry, tak bych mu mohla říct, že jsem počítala s tím, že ty doklady si schovává pro případné doložení nákladů. Vím, že to není fér, ale záchrana vlastního zadku mi je teď přednější...:-((( Soňa
já mám opačný problém. dělám fo a ten koupil taky auto na leas. Uplatňuji mu skutečné výdaje za PHM. Nemohla jsem z něj dostat celý rok knihu jízd a on mi tvrdil, že toto auto má pouze k podnikání, nechal ho taky zapsat do TP. Doma má prý další. Jenže já jsem teď zjistila, že po celý rok tam má zapsané i soukromé kilometry. A nevím, co s tím. Ještě ke všemu je plátce dph. Poradíte mi?
lepší se s ním teď dohadovat o tom, že nemá v nákladech třeba 2tis., než s FÚ, že tam má neoprávněně 40tis... no bude to nepříjemné, ale při nejhorším o něj jako o klienta přijdu hned teď a nebo aspoň pro další roky si ty doklady bude schovávat. Ach jo. někdy si připadám jak úplněj blbec i když v tomto případě opravdu jsem...:-(((
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 2. 2008 17:56
Dobrý den,
poraďte mi prosím, jak vysvětlit klientovi, že jsem mu již třetím rokem špatně účtovala náhrady za PHM. Má auto na leasing a já jsem mu do nákladů dávala náhradu za PHM dle spotřeby a dle ujetých kilometrů a podle vyhlášených průměrných cen. Jsem úplně blbá a až letos jsem přišla na to, že se takto dá účtovat jen auto, které není v majetku. I když v tom teda nevidím naprosto žádnou logiku. Musím mu sdělit, že si musí ukládat doklady za PHM a vůbec nevím jak na to...:-((
Soňa