Rodičovská dovolená - příjmy

• (neregistrovaný)

11. 2. 2008 14:38

Dobrý den, prosím o radu. Jsem na "mateřské", pobírám rodičovský příspěvek. Nyní mám možnost přivydělat si na dohodu o pracovní činnosti. Do jaké výše si můžu přivydělat, popř. na co si mám dát pozor (např. abych nepřišla o dávky)? A nebyla by lepší dohoda o provedení práce? Do 150 hodin ročně by to bylo určitě, jen ten příjem by byl asi vyšší než 5000kč za měsíc. Prosím poraďte. Předem díky.
    K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2008 15:20

Klára (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená - příjmy
      A ještě malý doplněk, můžu u toho zaměstnavatele podepsat prohlášení, abych si mohla uplatňovat částku na poplatníka? Díky moc za rady. K.

• 11. 2. 2008 16:51

Jiřka (neregistrovaný)

Co se týče rodičovského příspěvku, vydělat si můžete neomezenou částku, jen nesmíte dítě mladší 3 let dát do školky na víc než 5 dní v měsíci, nebo dítě starší 3 let na víc než 4 h denně. Co se ale týká ostatních dávek (např. přídavky nebo příspěvek na bydlení), tam se započítává přijem celé rodiny, takže Váš přivýdělek tyto dávky ovlivnit může. Z dohody o prac. činnosti nebo pracovního poměru se odvádí pojištění, z dohody o prov. práce se neodvádí. Ta je ale omezena - maximálně 150 h v roce pro téhož zaměstnavatele (výše omezena není a pro jiného zaměstnavatele v tomtéž roce můžete dělat opět 150 h). Co se týká daní, tak ty se odvádí ze všeho a daní se tzv. superhrubá , ale při podepsaném prohlášení lze uplatnit slevu (2070 Kč měsíčně), takže daň může vyjít i nulová. Pokud nemáte příjmy od zaměstnavatele, u kterého jste na rodičovské dovolené a tutíž tam podpesané prohlášení neuplatníte,nebo dokonce žádného zaměstnavatele nemáte, můžete podepsat zde.

• 12. 2. 2008 8:13

Klára (neregistrovaný)

A pokud by ta dohoda byla u zaměstnavatele, u kterého jsem na mateřské? Tedy na trochu jinou činnost, než mám v prac. smlouvě... Tam by nemel být žádný problém, paní Jiřko?

• 12. 2. 2008 16:39

Jiřka (neregistrovaný)

Na jinou činnost u téhož zaměstnavatele není problém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).