Re: Rodičovská dovolená - příjmy
Co se týče rodičovského příspěvku, vydělat si můžete neomezenou částku, jen nesmíte dítě mladší 3 let dát do školky na víc než 5 dní v měsíci, nebo dítě starší 3 let na víc než 4 h denně. Co se ale týká ostatních dávek (např. přídavky nebo příspěvek na bydlení), tam se započítává přijem celé rodiny, takže Váš přivýdělek tyto dávky ovlivnit může. Z dohody o prac. činnosti nebo pracovního poměru se odvádí pojištění, z dohody o prov. práce se neodvádí. Ta je ale omezena - maximálně 150 h v roce pro téhož zaměstnavatele (výše omezena není a pro jiného zaměstnavatele v tomtéž roce můžete dělat opět 150 h). Co se týká daní, tak ty se odvádí ze všeho a daní se tzv. superhrubá , ale při podepsaném prohlášení lze uplatnit slevu (2070 Kč měsíčně), takže daň může vyjít i nulová. Pokud nemáte příjmy od zaměstnavatele, u kterého jste na rodičovské dovolené a tutíž tam podpesané prohlášení neuplatníte,nebo dokonce žádného zaměstnavatele nemáte, můžete podepsat zde.
Re: Rodičovská dovolená - příjmy
A pokud by ta dohoda byla u zaměstnavatele, u kterého jsem na mateřské? Tedy na trochu jinou činnost, než mám v prac. smlouvě... Tam by nemel být žádný problém, paní Jiřko?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 2. 2008 14:38
Dobrý den, prosím o radu. Jsem na "mateřské", pobírám rodičovský příspěvek. Nyní mám možnost přivydělat si na dohodu o pracovní činnosti. Do jaké výše si můžu přivydělat, popř. na co si mám dát pozor (např. abych nepřišla o dávky)? A nebyla by lepší dohoda o provedení práce? Do 150 hodin ročně by to bylo určitě, jen ten příjem by byl asi vyšší než 5000kč za měsíc. Prosím poraďte. Předem díky.
K.