Re: Střídavá péče+plnoleté studující dít
Každý může max. 1/2 roku. Potvrzení od zaměstnavatele druhého z manželů dokládají pouze manželé o jiných osobách zákon nehovoří. V Prohlášení se podepisuje, že daňové zvýhodnění na to samé dítě neuplatňuje zároveň jiná osoba. Tím si zaměstnanec ručí. Bývalí manželé se musí dohodnout, jinak rozhodne v případě sporu FÚ. V rozsudku mají asi stanoveny bližší podmínky střídavé péče. Rozhodný je stav k 1. v každém měsíci. Bydliště není podstatné, důležitá je společná domácnost. S plnoletým dítětem nemám zkušenosti, protože plnoleté již asi nemůže být svěřeno do péče. Čili si samo rozhoduje, s kým bude mít společnou domácnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 2. 2008 8:24
Rozvedený zaměstnanec má 1 plnoleté studující dítě a 1 ve střídavé péči. Obě děti mají trvalé bydliště s otcem shodné.
Já mu tvrdím, že může uplatnit na dítě ve střídavé péči jen 1/2 roku. Teď se ptá: "Bývalá manželka spekuluje, jak budeme uplatňovat daňový odpočet na syny. Mohl bych je uplatňovat celoročně na oba, když mají trvalé bydliště u mě? A jaká výše odpočtu by to byla měsíčně? Nepotřebuji to přesně. Jen hrubý odhad."
Donesl mi ofocené OP dětí, potvrzení o studiu plnoletého a chci ještě potvrzení manželky, že ona uplatňuje 1/2 roku dítě ve střídavé péči a neuplatňuje plnoleté. Můžu uplatnit plnoleté dítě celý rok? Moc děkuji, tento případ jsem nenašla v odpovědích.