Střídavá péče+plnoleté studující dítě

• (neregistrovaný)

12. 2. 2008 8:24

Rozvedený zaměstnanec má 1 plnoleté studující dítě a 1 ve střídavé péči. Obě děti mají trvalé bydliště s otcem shodné.
    Já mu tvrdím, že může uplatnit na dítě ve střídavé péči jen 1/2 roku. Teď se ptá: "Bývalá manželka spekuluje, jak budeme uplatňovat daňový odpočet na syny. Mohl bych je uplatňovat celoročně na oba, když mají trvalé bydliště u mě? A jaká výše odpočtu by to byla měsíčně? Nepotřebuji to přesně. Jen hrubý odhad."
    Donesl mi ofocené OP dětí, potvrzení o studiu plnoletého a chci ještě potvrzení manželky, že ona uplatňuje 1/2 roku dítě ve střídavé péči a neuplatňuje plnoleté. Můžu uplatnit plnoleté dítě celý rok? Moc děkuji, tento případ jsem nenašla v odpovědích.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2008 8:28

xy (neregistrovaný)

Re: Střídavá péče+plnoleté studující dít
      pokud by chtěli použít střídavou péči, tak by musel vždy od manželky přinést potvrzení, že ona neuplatňuje - snažte se s ním domluvit, aby se řešilo v ročním zúčtování

• 12. 2. 2008 12:27

Martina (neregistrovaný)

Re: Střídavá péče+plnoleté studující dít
      Každý může max. 1/2 roku. Potvrzení od zaměstnavatele druhého z manželů dokládají pouze manželé o jiných osobách zákon nehovoří. V Prohlášení se podepisuje, že daňové zvýhodnění na to samé dítě neuplatňuje zároveň jiná osoba. Tím si zaměstnanec ručí. Bývalí manželé se musí dohodnout, jinak rozhodne v případě sporu FÚ. V rozsudku mají asi stanoveny bližší podmínky střídavé péče. Rozhodný je stav k 1. v každém měsíci. Bydliště není podstatné, důležitá je společná domácnost. S plnoletým dítětem nemám zkušenosti, protože plnoleté již asi nemůže být svěřeno do péče. Čili si samo rozhoduje, s kým bude mít společnou domácnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).