Re: Faktura a DUZP 31.12.2007
Klidně můžete tento daňový doklad zahrnout do daňového přiznání za leden 2008 (pokud splňuje všechny podmínky pro uplatnění nároku).
Pokud ho budete chtít dát do prosince 2007, musíte podat dodatečné daňové přiznání. Částku z daňového dokladu - faktury vykážete normálně na řádku 310 (jedná se o přijaté plnění z tuzemska v základní sazbě, že?) a v návaznosti na to se objeví i zápis na řádku 390, ř. 750 a 780 (na řádku 753 nic!!!)
Myslím, že o vrácení musíte požádat - jo a žádný formulář není.
Bohužel se mýlíte. Pravdu má MLOG. Vyhledejte si diskuzi k tomuto tématu.............
Věřte mi, že zákon o DPH mám přečtený dobře.
Pokud vám daň.poradce řekl, že v ŽÁDNÉM případě nelze uplatnit do přiznání 2008, tak ho raději vyměňte. A měl by číst (ten váš daň. poradce) zápisy z KOV, prospělo by to jeho rozhledu:))
I správci daně zastávají názor, že LZE - osobní zkušenost se šéfkou nepř.daní u nás na FÚ.
Nenutím vás tomu věřit.......tyhle věčné dohady jsou způsobeny našimi zpatlanými zákony:))
Ráda bych věřila odpovědi od MLOG, protože pak nemá cenu něco cpát do prosince,ale nějak jsem měla v hlavě,odečet můžu uplatnit jen do konce zdaňovacího období,pak už jen dodatečné přiznání.Nemám k ruce ani zákon o DPH tak jen lovím v paměti a ještě zalovím v diskuzních příspěvcích.
Bohužel se musí udělat dodatečné přiznání k DPH za rok 2007. Sama jsem takový případ koncem ledna řešila a naše správkyně daně mi jasně řekla, že mohu DPH uplatnit nejpozději v prosinci 2007!! Pokud se nepletu, bylo tady docela dost diskuzí na toto téma a většínou byl stejný názor...
Také jsme vždy podávali dodatečné , ale letos již nebudeme.
Názor, že není třeba podávat dodatečné daňové přiznání, se totiž dle mého názoru objevil teprve letos v souvislosti se zmiňovaným závěrem z koordinačního výboru daň.poradců.
Přečtěte si taky §104/2 a zjistíte, že předkladatel měl pravdu .
Avšak nikoho nelze k tomu nutit - každý si musí udělat vlastní závěry :-)
(Ještě poznámka - postup je schávlen jen pro plátce, kteří mají plný nárok na odpočet)
A dala vám to ta "odpovědná osoba z FU" písemně? Moc bych se totiž divila, že by některý FU nerespektoval rozhodnutí svého ministerstva, zveřejněné na stránkách cds, čili žádné "jedna paní povídala....". A nebo to bude tím, že jste špatně
položila otázku. Jestliže jste se zeptala, zda musíte podat dodatečné, pak vám samozřejmě odpověděli dle znění zákona, že ANO. Ale spíše jste se měla zeptat, co se stane, když nárok na odpočet za prosinec uplatníte v lednu? a na to by vám museli odpovědět, že NIC, a to na základě rozhodnutí ministerstva.Znáte to přece "koho chleba jíš, toho...."
>
>>>>>>Ráda bych věřila odpovědi od MLOG, protože pak nemá
>>>>>>cenu něco cpát do prosince,ale nějak jsem měla v
>>>>>>hlavě,odečet můžu uplatnit jen do konce zdaňovacího
>>>>>>období,pak už jen dodatečné přiznání.Nemám k ruce ani
>>>>>>zákon o
>>>>>>DPH tak jen lovím v paměti a ještě zalovím v
>>>>>>diskuzních
>>>>>>příspěvcích.
>>>>>Řešilo se to tu docela nedávno, souhlasím s MLOG,
>>>>>můžete uplatnit i v lednovém přiznání, dle zápisu z
>>>>>jednání na MF nemůžou FÚ vyměřovat za toto pozdější
>>>>>uplatnění odpočtu žádné sankce. Zápis je na
>>>>>stránkách
>>>>> české
>>>>>daňové správy ze dne 29.6.2007
>>
>>No já se hlavně budu řídit tím, co mi bylo sděleno
>>odpovědnou osobou z FÚ a když jsem si tady tu diskuzi
>>pročítala, tak je tam taky jeden příspěvek od Lindy, a
>>ta
>>tvrdí to stejné co já (má to od daňového porace)...
>A dala vám to ta "odpovědná osoba z FU" písemně? Moc
>bych se totiž divila, že by některý FU nerespektoval
>rozhodnutí svého ministerstva, zveřejněné na stránkách
>cds, čili žádné "jedna paní povídala....". A nebo to
>bude tím, že jste špatně
>položila otázku. Jestliže jste se zeptala, zda musíte
>podat dodatečné, pak vám samozřejmě odpověděli dle
>znění zákona, že ANO. Ale spíše jste se měla zeptat, co
>se stane, když nárok na odpočet za prosinec uplatníte
>v lednu? a na to by vám museli odpovědět, že NIC, a to
>na základě rozhodnutí ministerstva.Znáte to přece
>"koho chleba jíš, toho...."
Řeším stejný problém, jen těch faktur máme trošku více :-(
Koukala jsem na ten zápis z jednání a napoprvé jsem se zaradovala. Jenže při druhém přečtení jsem si všimla, že paragrafy, na které se na straně 18 zápisu z jednání odkazuje, jsou v prvním případě upravené, v druhém případě zcela ZMIZELY ze zákona o DPH! Takže teď si kladu otázku, jestli se tento postup vůbec dá od 1.1.2008 použít. Věřím, že v loňském roce to možné bylo. Ale teď? Vždyť ten zápis odkazuje na něco, co už neplati!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 2. 2008 15:31
24.1.nám přišla faktura s DUZP 31.12.07. Bohužel jsem měla daňové přiznání již podané a protože jsem si toho nevšimla nepodala jsem opravné. Za leden si tento odpočet asi nemůžu uplatnit,co? Takže podám dodatečné, ale nevím jak zapisovat.Jedná se o daňový odpočet ve výši 10082,- Kč základ 54200,-. Jak mám tyto údaje uvést na ř.310? Mám ponížit původně zapsaný základ a daň a na jaký řádek se mi to ještě promítne - 390,750,753???? A o vrácení této částky musím nějakým formulářem požádat finanční úřad,nebo to provedou automaticky. Fakt mě to naštvalo!