Re: daně
>Prosím o radu
>pracuji v trvalém pracovním poměru a na vedlejší
>pracovní poměr
>na živnostenský list mám přivýdělek cca 20 000Kč za
>rok.
>Stačí jen dodanit k hlavnímu prac. poměru...
>Zdravotní a sociální mám z hlav. prac. poměru.
>Nebo jak postupovat ...
> Dík Jarda
>Vyplníte daňové přiznání,tam si dáte příjmy od všech zaměstnavatelů §6 a do přílohy č.1 zaúčtujete §7 a dáte dohromady,držte se návodu a vyplnění zvládnete
Zdravotní pojištění zaplatit musíte i z oněch 20 000 pokud je to již čistý zisk. ZP se platí ze všeho, nestačí jen ZP z prac.poměru. Soc. pojištění platit nemusíte, pokud jste si v HPP vydělal více než 96000 a to asi ano. Ale tuto skutečnost musíte SSZ doložit a podat přehled o příjmech výdajích pro OSVČ. Součástí přehledu je i potvrzení, že si v práci vyděláte za rok více než 96000/ ta částka je přibližná/ . Na zdr. pojišťovně si také vyzvedněte přehled pro OSVČ a vyplňte.
Jen poznámka - nic jako vedlejší pracovní poměr na živnostenský list neexistuje! Nemáte přivýdelěk, ale příjem ze samostatné výdělečné činnosti. Z pohledu FÚ jste OSVČ a máte povinost podat DP. Z pohledu OSSZ jste OSVČ vedlejší (pokud máte příjem z HPP v částce uvedené výše) a od toho se odvíjí placení a výše záloh a a nutnost přihlásit či nepřihlásit se k pojištění.
Z pohledu ZP jste rovněž OSVČ, podnikání není vaším hlavním zdrojem příjmu, neplatí pro vás minim.vym.základ a pojistné odvedete ze skutečného příjmu po odečtu výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 2. 2008 16:22
Prosím o radu
pracuji v trvalém pracovním poměru a na vedlejší pracovní poměr
na živnostenský list mám přivýdělek cca 20 000Kč za rok.
Stačí jen dodanit k hlavnímu prac. poměru...
Zdravotní a sociální mám z hlav. prac. poměru.
Nebo jak postupovat ...
Dík Jarda