Vedlejší osvč a přehled ssz/zdravotní po

• (neregistrovaný)

12. 2. 2008 18:26

Dobrý podvečer. Dala jsem se do vyplnění DAP a narazila jsem na přehledy sociálního pojištění a zdravotního. Měla jsem příjmy ze zaměstnání a z vedlejší svč, u nichž jsem si uplatnila výdaje paušálem - rozdíl mi vyšel cca 35000. Je možné, že mi na přehledu ssz vychází měsíční záloha na sociální pojištění 2368 (bez nemocenské)? Já myslela, že pokud se čistým příjmem vejdu do vyměřovacího základu, tak nemusím při vedlejší svč platit zálohy na pojistné? A kde zjistím výši tohoto základu? Předem děkuji za pomoc. Karolína

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2008 19:08

anonym (neregistrovaný)

Re: vedlejší osvč a přehled ssz/zdravotn
      Pokud jste byla OSVČ po celý rok a tato činnost byla vedlejším zdrojem příjmů, pak z 35000 Kč nebudete ani nic doplácet a ani platit zálohy. Zkontrolujte, zda máte správně označen počet měsíců jako vedlejší činnost.

• 12. 2. 2008 19:19

karolína (neregistrovaný)

aha, tak tady je háček. podnikám jen poslední dva měsíce v 2007, proto je rozhodná částka snížena o každý měsíc, co nepodnikám. takže hádám, že budu muset doplatit jak na zdravotním, tak i na sociálním pojištění a současně budu muset začít platit zálohy, že?
      a mám je zpětně zaplatit od ledna, nebo až s podáním přehledu?

• 12. 2. 2008 19:27

anonym (neregistrovaný)

Jenom dotaz. Jak jste zaregistrovaná u OSSZ a ZP? Pro vás by bylo výhodnější, pokud by jste podnikala celý rok. Pak máte nižší příjem na měsíc a sociálce by jste se vyhla úplně a na ZP by byla částka zanedbatelná. Je jedno, zda jste skutečně takový příjem dosáhla za dva měsíce. Pokud jste ale zaregistrována pouze po ty dva měsíce, pak budete muset uhradit doplatek, který vám vyjde a od podání přehledů i hradit zálohy v r. 2008. Zpětně žádné zálohy hradit nebudete.
      Doplatek a zálohy budete hradit až po podání přehledu a to jak na ZP, tak na OSSZ. Do data podání přehledu nemusíte hradit zálohy, jelikož jako hlavní zdroj příjmů máte závislou činnost.

• 12. 2. 2008 20:29

karolína (neregistrovaný)

zapomnětlivost je k něčemu dobrá..já se nenahlásila, proto vlastně ani nemám vs na sociálku. takže, když tam trošku "zalžu" a řeknu, že podnikám třeba od července, tak by se ten příjem měl rozmělnit.

• 13. 2. 2008 20:53

anonym (neregistrovaný)

Nevím zpaměti, kolik je min. základ pro OSSZ, ale spočtěte si to, ať nemusíte ani doplácet a ani platit zálohy v r. 2008. Nevím, zda vám to vyjde, když se zaregistrujete od července!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).