Re: Práce při mateřské a rodičovské d.
Ano, nejlepší pro Vás bude ta dohoda o prov. práce, protože se z ní neodvádí pojištění (Vy pojištěna jste jako žena na rodičovské dovolené). Pokud u svého původního zaměstnavatele nemáte žádný daněný příjem, můžete podepsat daňové prohlášení zde tady u DOPP. Letos je jednotná sazba daně 15% a na základě podepsaného prohlášení Vám bude uplatněna sleva na poplatníka 2070 Kč. Výdělek je neomezený, jen nesmíte dítě mladší 3 let dávat do školky na víc než 5 dní v měsíci a dítě starší 3 let na víc než 4 h denně. (Píšete ale, že jste na rodičovské, takže dítě je zřejmě mladší než 3 roky, protože rodičovská je maximálně do 3 let). Při pobírání mateřské si můžete přivydělávat, jen ne v tom pracovním vztahu, na základě kterého budete pobírat mateřskou - takže tady s tou dohodou můžete pokračovat. DOPP je ale omezena - lze odpracovat jen 150 h v kal. roce.
Daňové prohlášení nemůžete mít podepsané u obou zaměstnavatelů současně, takže to musíte vyřešit, když třeba budete čerpat řádnou dovolenou, která Vám po mateřské bude náležet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
12. 2. 2008 22:36
Jsem na rodičovské dovolené a podruhé těhotná. U "původního" zaměstnavatele mám stále smlouvu na dobu neurčitou, ale ten mi v průběhu ani po rodičovské nemohl dát žádnou práci na kratší úvazek, tak si sama při stávající RD chci přivydělat jinde - nejschůdnější se mi zdají Dohody o provedení práce (loni se do výše 5000 Kč za měsíc platilřsa jen nějaká asi 12% daň a žádné zdravotní a sociální pojištění ??). Jak je to letos s tou Dohodou o provedení práce a daněmi ? Nebo je lepší způsob, nějaká rizika atd. ?
A mohla bych si takto přivydělávat i když nastoupím na mateřskou dovolenou s druhým dítětem ? Nebo budu mít po dobu MD "zákaz činnosti" a až s přestupem na rodičovskou cca za půl roku si budu moci přivydělávat k rodičovskému příspěvku ? Díky za odpověd