Re: Společ.zdanění-OSVČ/zaměstnanec+DoPČ
Díky aspoň za toto, snad někdo poradí jak s honorářem...
Ještě jeden dotaz, jestliže je OSVČ taky zaměstnaný (na HPP ale na 0,5 úvazku), ale má mzdu do 5tis. a tím pádem srážkovou daň, tak mu do přiznání taky nevypisuji příjem podle §6 ? Myslela jsem že ano... :-(, i když se tam neuvádí daň... ach jo. Nějak jsem se v tom zamotala..
Re: Společ.zdanění-OSVČ/zaměstnanec+DoPČ
Příjem ze zaměstnání je vždycky příjem podle par.6; pokud podléhá srážkové dani, už se v DAP neuvádí. Může ale u zaměstnavatele podepsat Prohlášení k dani a nechat si odvádět daň zálohovou, pak by ten příjem normálně uváděl v DAP a počítal daň ze součtu základů ze živnosti a zaměstnání.
Ještě mě napadlo-pohlídejte si, jestli nemá ze živnosti minimální základ daně, pak by nemohli uplatnit společné zdanění manželů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 2. 2008 13:08
Ahoj,můžete mi,prosím,poradit?Dělám kamarádovi (OSVČ) přiznání, ale on letos chce podat společné s manželkou.Teď jsem ale ("s hrůzou") zjistila, že manželka je nejen zaměstnaná na HPP, ale měla příjem z dohody o prac.činnosti,která ale byla do 5tis.,takže jí sráželi srážkovou daň. Navíc měla 2 malé příjmy (dohromady do 6 tis.) z autor. honorářů (knížka),které jí zřejmě nezdanili. Poraďte mi, protože v tom tápu..., mám do příjmů za § 6 přidat i příjem z dohody o PČ?? Firma jí totiž nedala žádný přehled o vyplacených příjmech a úhradě SP a ZP... Nebo se tento příjem nikde neobjevuje? A co ten příjem z honoráře,jestliže je do 6 tis (ještě jsem nedostala bank.výpisy). Má to být příjem podle §7 /a pak využiji 50% nákl./, nebo je to příjem,který "nemusí danit"... s ohledem na jeho výši a nahodilost...??? Kdybych věděla,jaké tam má "chuťovky", tak bych se mu na to vyflákla :-((.
Děkuji vám moc za pomoc!!!