Společ.zdanění-OSVČ/zaměstnanec+DoPČ

• (neregistrovaný)

13. 2. 2008 13:08

Ahoj,můžete mi,prosím,poradit?Dělám kamarádovi (OSVČ) přiznání, ale on letos chce podat společné s manželkou.Teď jsem ale ("s hrůzou") zjistila, že manželka je nejen zaměstnaná na HPP, ale měla příjem z dohody o prac.činnosti,která ale byla do 5tis.,takže jí sráželi srážkovou daň. Navíc měla 2 malé příjmy (dohromady do 6 tis.) z autor. honorářů (knížka),které jí zřejmě nezdanili. Poraďte mi, protože v tom tápu..., mám do příjmů za § 6 přidat i příjem z dohody o PČ?? Firma jí totiž nedala žádný přehled o vyplacených příjmech a úhradě SP a ZP... Nebo se tento příjem nikde neobjevuje? A co ten příjem z honoráře,jestliže je do 6 tis (ještě jsem nedostala bank.výpisy). Má to být příjem podle §7 /a pak využiji 50% nákl./, nebo je to příjem,který "nemusí danit"... s ohledem na jeho výši a nahodilost...??? Kdybych věděla,jaké tam má "chuťovky", tak bych se mu na to vyflákla :-((.
    Děkuji vám moc za pomoc!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2008 15:15

ija (neregistrovaný)

Re: Společ.zdanění-OSVČ/zaměstnanec+DoPČ
      Příjmy zdaněné srážkovou daní se do DP neuvádějí (srážkou je to vyřízené). S těmi autor. honorářů 6 tis. si nejsem jistá... musí poradit někdo další

• 13. 2. 2008 15:24

Mirka (neregistrovaný)

Díky aspoň za toto, snad někdo poradí jak s honorářem...
      Ještě jeden dotaz, jestliže je OSVČ taky zaměstnaný (na HPP ale na 0,5 úvazku), ale má mzdu do 5tis. a tím pádem srážkovou daň, tak mu do přiznání taky nevypisuji příjem podle §6 ? Myslela jsem že ano... :-(, i když se tam neuvádí daň... ach jo. Nějak jsem se v tom zamotala..

• 13. 2. 2008 23:27

ija (neregistrovaný)

Příjem ze zaměstnání je vždycky příjem podle par.6; pokud podléhá srážkové dani, už se v DAP neuvádí. Může ale u zaměstnavatele podepsat Prohlášení k dani a nechat si odvádět daň zálohovou, pak by ten příjem normálně uváděl v DAP a počítal daň ze součtu základů ze živnosti a zaměstnání.
      Ještě mě napadlo-pohlídejte si, jestli nemá ze živnosti minimální základ daně, pak by nemohli uplatnit společné zdanění manželů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).