Re: Vratky ze sociálního a zdravot.pojiš
ano sice je řádek na pojistné v daňovém příznání, ale není to příjem, přeplatek pojistné je příjmem - tedy zohlednit do příjmů. Vím, sice konečný výsledek bude stejný, ale mělo by to být v příjmech.
když to dáte do příjmů, tak si z toho uplatníte i výdaje % a podle mě tím zkracujete příjem. Spíš je logické odečít od zaplaceného pojistného z řádku 103. Já jsem se dočetla v anagu - že se to má dát do - úpravy podle §5 odst. 6 zákona, např. vrácené pojistné podle vyúčtování u poplatníka, který není účetní jednotkou, majícího výdaje stanovené procentem z příjmu. Takže by to mělo přijít do ř. 105. Počkáme na další názor.
vratky jsou příjem. To je logické. Ale. Tak já si v jednom roce zaplatím na sociálním a zdravotním třeba o 10000 Kč více, které v tom roce uplatním do výdajů a tím si zvýším náklady. Další rok mi 10000 Kč vrátí a já si zas z toho uplatním 60% výdajů. Spíš bych je měla tou úpravou dodanit celé a zvednout o těch 10000 rozdíl mezi příjmy a výdaji. Přece takhle bych mohla každý rok zaplatit něco navíc a další rok si zas uplatnit z té částky náklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 2. 2008 13:09
Podnikatel za r.2006 využil uplatnění výdajů procntem z přijmů.Za r.2007 bude také uplaňovat VPzP, ale co s přeplatky z OSSZ a zdravotní pojišťovny za r.2006 mám je připočítat k příjmům za r.2007 ? Moc děkuji za odpověď.