Daň.zvýhodnění na děti-potvrzení manžela

• (neregistrovaný)

13. 2. 2008 14:14

Pokud zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění na děti, musí mít jejich rodné listy (u nezletilých), potvrzení o studiu (u zletilých) a prohlášení druhého z manželů, že slevu na děti neuplatňuje. Pokud je druhý z manželů (neuplatňující) zaměstnán, vydá mu potvrzení jeho zaměstnavatel nebo on sám napíše čestné prohlášení, že? Mám pravdu? Jak to ale bude v případě, že druhý z manželů, např. manželka je na mateřské. Musí mít pak druhý (uplatňující ) zaměstnanec její čestné prohlášení? Je to podmínka? Ví si s tím někdo rady? Prosím o radu zkušenější kolegyně. : )

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2008 15:08

Jiřka (neregistrovaný)

Re: daň.zvýhodnění na děti-potvrzení man
      Pokud má ta manželka zaměstnavatele, mělo by být potvrzení od zaměstnavatele, ale mně vždycky FÚ (a to se jednalo o různé FÚ) toleroval její čestné prohlášení, že je na MD (RD) a nikde neuplatňuje zvýhodnění. Toto prohlášení vždy každý rok nově.

• 13. 2. 2008 15:31

Ilona (neregistrovaný)

Tak to jste měla štěstí na kontroly, mně FÚ čestné prohlášení v případě, že manželka měla zaměstnavatele, netoleroval. Takže je lepší, pokud zaměstnavatele má, i když je maminka na MD či RD, donést potvrzení zaměstnavatele. Nemá-li zaměstnavatele, čestné prohlášení samotřejmě stačí.

• 13. 2. 2008 16:10

lenka (neregistrovaný)

a ty rodné listy musí být u nezletilých dětí??

• 14. 2. 2008 10:23

Anna (neregistrovaný)

Rodný list vám zaměstnanec musí PŘEDLOŽIT u každého dítěte - jinak se hůř prokazuje i jen jeho existence. Nikde ale není napsáno, že byste si měli archivovat jejich kopie. Já to nedělám, jen si poznamenán, že mi byl předložen - s poznámkou, že dítě je zapsáno v knize narození, svazek..., strana... atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).