Re: daň.zvýhodnění na děti-potvrzení man
Pokud má ta manželka zaměstnavatele, mělo by být potvrzení od zaměstnavatele, ale mně vždycky FÚ (a to se jednalo o různé FÚ) toleroval její čestné prohlášení, že je na MD (RD) a nikde neuplatňuje zvýhodnění. Toto prohlášení vždy každý rok nově.
Tak to jste měla štěstí na kontroly, mně FÚ čestné prohlášení v případě, že manželka měla zaměstnavatele, netoleroval. Takže je lepší, pokud zaměstnavatele má, i když je maminka na MD či RD, donést potvrzení zaměstnavatele. Nemá-li zaměstnavatele, čestné prohlášení samotřejmě stačí.
a ty rodné listy musí být u nezletilých dětí??
Rodný list vám zaměstnanec musí PŘEDLOŽIT u každého dítěte - jinak se hůř prokazuje i jen jeho existence. Nikde ale není napsáno, že byste si měli archivovat jejich kopie. Já to nedělám, jen si poznamenán, že mi byl předložen - s poznámkou, že dítě je zapsáno v knize narození, svazek..., strana... atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 2. 2008 14:14
Pokud zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění na děti, musí mít jejich rodné listy (u nezletilých), potvrzení o studiu (u zletilých) a prohlášení druhého z manželů, že slevu na děti neuplatňuje. Pokud je druhý z manželů (neuplatňující) zaměstnán, vydá mu potvrzení jeho zaměstnavatel nebo on sám napíše čestné prohlášení, že? Mám pravdu? Jak to ale bude v případě, že druhý z manželů, např. manželka je na mateřské. Musí mít pak druhý (uplatňující ) zaměstnanec její čestné prohlášení? Je to podmínka? Ví si s tím někdo rady? Prosím o radu zkušenější kolegyně. : )