Re: Odpisy daňové- pomozte prosím
nemusí se rovnat a asi se ani rovnat nebudou. Ty účetní jsou "časové" a vyjadřují skutečné opotřebení - pro věrný obraz účetnictví, a ty daňové jsou čistě pro stanovení daňových nákladů dle zákona. Takže to tak klidně může být. Já mám ve směrnicích že daňové jsou stejně vysoké jako účetní, tak to také lze, je to čistě na rozhodnutí ú.j.
>>Dobrý večer,
>>prosím o radu s výpočtem daňových a účetních odpisů
>>při zrychleném odepisování 2 skupina. V prvním roce
>>je
>>mi jasné že daňové budu mít za celý rok a účetní jen
>>za
>>dobu používání( máme to tak ve směrnicích), jak ale v
>>dalších letech. Budou stále částky odpisu daňového a
>>účetního odpisu rozdílné( jiná zůstatková hodnota
>>majetku) nebo se to v dalším roce nějak sjednotí?
>>
>>Děkuji Jana
>
>nemusí se rovnat a asi se ani rovnat nebudou. Ty
>účetní jsou "časové" a vyjadřují skutečné opotřebení - pro
>věrný obraz účetnictví, a ty daňové jsou čistě pro
>stanovení daňových nákladů dle zákona. Takže to tak
>klidně může být. Já mám ve směrnicích že daňové jsou stejně
>vysoké jako účetní, tak to také lze, je to čistě na
>rozhodnutí ú.j.
Já myslím, že je sice jednodušší stanovit si ve vnitřní směrnici, že účetní odpisy se rovnají daňovým, jak uvádí předchůdkyně,ale nám to auditor napadl. Určili jsme si proto plánovanou dobu používání jednotlivých druhů majetku a podle této doby rozpočítali účetní odpisy. Ty účtujeme po měsících, což je nejpřesnější. Daňové odpisy jdou do daňových nákladů dle zákona.
Nám auditorka také doporučila účetní i daňové rozdílné. Jen mně teď ještě s prodloužením doby odpisu u 1a a nyní 2 skupiny překvapilo že ani účetní natož pak daňové odpisy mi stejně nevyjdou na ten 5 rok když už mán část odepsáno. Každopdně tedy pro výpočet daňového zrychleného odpisu použiju zůstatkovou cenu (pořizovací - daňové odpisy) a pro účetní (pořizovací -účetní odpisy)? Je to tak?
Děkuji
Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 2. 2008 19:32
Dobrý večer,
prosím o radu s výpočtem daňových a účetních odpisů při zrychleném odepisování 2 skupina. V prvním roce je mi jasné že daňové budu mít za celý rok a účetní jen za dobu používání( máme to tak ve směrnicích), jak ale v dalších letech. Budou stále částky odpisu daňového a účetního odpisu rozdílné( jiná zůstatková hodnota majetku) nebo se to v dalším roce nějak sjednotí?
Děkuji Jana