Re: Přiznání k dani z příjmů f.o. - vypl
Já se tedy pokusím objasnit vyplňování daňového přiznání :
k BODU 1 :
obecně u dohod o provedení práce s výplatou do 5 000,-- je daň prováděná srázkou a tato daň se již nevyúčtovává (neuvádí do daňového přiznání). Prakticky, pokud měla tento druh příjmu a pak další zdanitelné příjmy u stejného zaměstnavatele, je automatické zahrnout veškeré příjmy do potvrzení, které jsou prováděny zálohovou daní, tudíž ze všech pracovních smluv u jednoho zaměstnance. Tzn. tyto příjmy by byly zahrnuty do potvrzení, které budete do přiznání uvádět.
k BODU 2 :
u dohody o pracovní činnosti je to jiné a záleží na výši příjmu a tom, jestli podepsala prohlášení. Podle toho co jste uvedl, by měla od tohoto zaměstnavatele požadovat potvrzení o příjmech a ty budete zahrnovat do přiznání za loňský rok. Podle výše zcela určitě.
k BODU 3 :
v zákoně o daních z příjmu (máte tento zákon k dispozici na těchto www.stránkách) je přesně uvedeno co můžete uplatnit jako nezdanitelnou částku základu daně. Je to §15/odst. 3 a také pak v poučení k přiznání jsou uvedeny povinné přílohy.
Pokusím se to shurnout :
Ty přílohy jsou následující :
- potvrzení o výši zaplacených úroků za zdaňovací období
- smlouvu o poskytnutém úvěru
- výpis z katastru nemovitostí
- prohlášení dalších účastníků, že neuplatňují nezdanitelnou částku
Základní zásada :
úroky zaplacené ve zdaňovacím období z úvěru ze stavebního spoření, z hypotéčního úvěru a použitého na bytové potřeby!!
Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla.
V případě nejasností se na mě obraťte, poradím Vám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
14. 2. 2008 8:32
Dobrý den, budu počítat a vyplňovat daň.přizn. fyz. osob pro přítelkyni, u které byl loňský rok, alespoň nyní při vyplňování přiznání - pro mne, obsáhlejší.
Můžete mi prosím poradit, jak použít v daň. přiznání :
1) V jednom zaměstnání začala pracovat nejprve na "Dohodu o provedení práce" v době od 26. - 28.února 07 a za tyto dva dny měla přesně dannou odměnu v této smlouvě a to 2000,- Kč. Pak již měla od 29.2. řádnou pracovní sml.
Není mi jasané, zda se výdělek také dává do výpočtu daně FO, a pokud ano, tak jaké jsou pro to podmínky ..... ?
Někde jsem slyšel, že by tyto 2 dny měly být normálně započítány - již zohledněny v "Potvrzení o zdanitelných příjmech", které dostala přitelkyně, když odcházela z tohoto zaměstnání .....
Je tomu tak, nebo se musím dále jěstě nějak zajímat a pídit ???
2) V dalším maměstnání z mnoha v loňském roce s ní zaměstnavatel nejprve uzavřel "Dohodu o pracovní činnosti" a to od 10.5.2007 do 25.5.2007. Za tyto dny si na tento typ prac. sml. podle výplatní pásky vydělala 7240,- hrubého.
U tohoto typu prac. sml. také bohužel nevím jak s tím naložit při počítání daň. přiznání ?
Opět jsem se již někde dozvěděl, že tento typ sml. je dle zákona daněn zvl. srážkovou sazbou 15%, kterou odvádí zaměstnavatel a zaměstnanec již dále tento výdělek nepřiznává ?
3) Poslední co mi není jasné a můj poslední dotaz je na odečet zaplacených úroků z úvěru, který je núčelový a je zajištěn nemovitostí.
Mám potvrzení o zaplacených úrocích za rok 2007 za kalent. měsíce 1-12 v částce do cca 50 tisíc.
Můžu tyto úroky z tohoto typu úvěru opravdu uplatnit a odečíst je v přiznání k dani z příjmu ? Případně, zda mi stačí toto potvrzení, které zaslala banka, nebo musím mít ještě další doklady, které musím do daň. přiznání přiložit ?
Za vaše vysvětlující odpovědi vám všem předem moc děkuji ! Moc mi tím pomůžete !