Re: žl vs mateřská
to ale nic nemění na tom, že můžete mateřskou dovolenou i čerpat rodičovskou dovolenou od zaměstnavatele - navíc, můžete do 3 let dítěte znovu otěhotnět a pokud nebudete mít zaměstnavatele, nebudete mít nárok na další peněž.pomoc v mateřství
výpověď můžete dát až na konci 3. roku rodičovské dovolené
Re: žl vs mateřská
Doporučuji pozastavit živnost po dobu pobírání mateřské.
Ze zákona můžete pozastavit živnost max. na 2roky, pak ji musíte obnovit nebo zrušit.
Jakmile bude ukončena mateřská a začnete pobírat rodičák, můžete živnost obnovit. Po dobu na rodičáku bude živnost vedena jako vedlejší činnost. Ovšem pokud budou přímy ze živnosti vysoké (v době pobírání rodičáku) tak i zálohy na SP a ZP budou vyšší jakmile překročíte stanovené limity.
Re
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 2. 2008 12:07
Dobrý den. Chtěla bych vás všechny tímto požádat o radu. Jsem zaměstnaná a zároveň jsem OSVČ vedlejší činnost. Za pár měsíců budu nastupovat na mateřskou a současně plánuji dát výpověď v zaměstnání. Chápu to správně, že pak by jsem se z vedlejší osvč stala hlavní svč, že? Tím by se naplnila povinnost platit minimální zálohy jak na zdravotní, tak i sociální pojištění. Což při mém chabém výdělku na žl je nesmysl. Proto mě napadá jedna varianta - pozastavit živnost. Má s tím někdo zkušenost? Na jak dlouho jde živnost pozastavit a co by to pro mě znamenalo?
Děkuji moc za rady. Petra