Re: Nájem bytu - daň z příjmů
Jednotlivé splátky hypotéky i doplatek, který byl placen hotově, si v žádném případě nemůžete uplatnit do nákladů. Jde o splacení kupní ceny, která není nákladem. Něco jiného jsou úroky, ale použije-li se nebo používá-li se bytová potřeba k pronájmu, lze odečet úroků po dobu užívání bytové potřeby k uvedeným účelům uplatnit pouze v poměrné výši.
Odpis - uplatňovat můžete, počítat se bude normálně z kupní ceny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 2. 2008 15:44
Dobrý den,
od února pronajímám byt a tak nějak si nevím rady s přiznáním. Byt je částečně koupen na hypotéku a částečně za hotové. Jak si mám uplatnit tento byt do nákladů, mám ho odepisovat (z jaké částky) nebo si uplatňovat do nákladů jednotlivé splátky hypotéky a co se zbytkem, který jsem platila hotově?
Jak je to s vybavením? V nájemní smlouvě máme, že byt se bude pronajímat vybavený, takže (jak jsem se zde dočetla) si vybavení můžu dát do nákladů, ale co když jsem to vybavení kupovala v roce 2006 můžu si je dát do nákladů teď.
Prosím poraďte.