Re: SZM
Podáváte každý sám za sebe. Vyplňujete oba přílohu č. 5, ta se týká společného zdanění, Vy musíte vyplnit i přílohu č. 2, kde se rozepisují příjmy z pronájmu. Pokud jste se vzali v průběhu prosince, nárok na vyživovanou manželku si Váš manžel uplatnit nemůže.
Takže Vaše daňové přiznání se bude skládat ze základních 4 listů, dále z přílohy č. 2 a přílohy č. 5. Součástí Vašeho daňového přiznání bude jeho kopie Potvrzení o příjmech a nějaká smlouva ohledně toho pronájmu (požadavky FÚ jsou různé).
Váš manžel bude mít přiznání složené ze 4 základních listů + přílohy 5.
Existují mnoho kalkulaček, kde si můžete zkusit zadat výpočet, zda se to vyplatí, někdo tu nedávno nějakou doporučoval, zkuste zadat ve vyhledávání.
Penzijní a životní pojištění lze uplatnit, ale záleží, kolik si platíte, je tam i limit. Dotaz je dost všeobecný, dal by se na toto téma napsat celý článek. Zkuste mrknout do historie popř. na Pokyny, pak bude lepší ptát se na konkrétní dotazy:-)
Vaše celkové příjmy dosáhnou 26.000Kč, do těchto příjmu jste započítala i příjem z mateřské? Pokud vlastní příjmy manželky přesáhnou 38.040Kč, tak není možné uplatnit slevu na manželku.
Základní podmínky pro SZM jste splnili, svatba i dítě nejpozději k 31.12.2007.
Každý z manželů podává sám za sebe daňové přiznání s přílohou č.5.
ve SZM uplatníte jak penzijní tak životní, hypotéky, dárcovství krve, odborové příspěvky, dary .
Manžel musí mít od svého zaměstnavatele (žádá se do 15.02.2008, může se i později ale mzdové budou mít řeči) tzv. "Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2007". Pokud manželka v roce 2007 byla zaměstnána doporučuji i u Vás, í toto potvrzení, mohlo dojít k proplacení nevyčerpané dovolené apod.
Zda se vám to vyplatí, je možné posoudit až z potvrzení.
Můžete se obrátit na můj mail (renatacara@seznam.cz)
Jen chci upozornit, že v průběhu roku nebyli manželé, tudíž nesplňují podmínku §35ba odst. 4 (nyní 3), takže i kdyby byly příjmy s mateřskou nižší než 38 tis. a drobné, tak nemá nárok na slevu na manželku, pokud byla svatba až v prosinci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 2. 2008 9:55
Může mi někdo prosím poradit ohledně společného zdanění manželů. Jsem na mateřské dovolené a mám příjem z pronájmu. Výdaje uplatňuji %. Mé celkové příjmy dosáhnou asi 26tis. ročně. Manžel pracuje a má pravidelný příjem od firmy. Společně vyživujeme 1 dítě, v prosinci 2007 jsme se vzali.Ráda bych věděla jak podat daňové přiznání a co všechno k tomu potřebuji za doklady. Zda podáváme každý vzlášť daňové přiznání se společným zdaněním manželů tzn. každý zvlášť papír společného zdanění, a každý vzlášť daňové přiznání.Zda si můj muž může uplatnit odpočet na manželku atd. Dále tu máme nějaké doklady z penz. připojištění a životního pojišt.To vše si můžeme uplatnit?Předběžně jsem si to počítala a vyšel mi + necelé 2tis.Ale nevím si rady s manželem. Vždy mu to počítali ve mzdové účtárně ve firmě.Vyplatí se nám to vůbec? Prosím, poraďte. Nevím si s tím rady.Děkuji