SZM

• (neregistrovaný)

15. 2. 2008 9:55

Může mi někdo prosím poradit ohledně společného zdanění manželů. Jsem na mateřské dovolené a mám příjem z pronájmu. Výdaje uplatňuji %. Mé celkové příjmy dosáhnou asi 26tis. ročně. Manžel pracuje a má pravidelný příjem od firmy. Společně vyživujeme 1 dítě, v prosinci 2007 jsme se vzali.Ráda bych věděla jak podat daňové přiznání a co všechno k tomu potřebuji za doklady. Zda podáváme každý vzlášť daňové přiznání se společným zdaněním manželů tzn. každý zvlášť papír společného zdanění, a každý vzlášť daňové přiznání.Zda si můj muž může uplatnit odpočet na manželku atd. Dále tu máme nějaké doklady z penz. připojištění a životního pojišt.To vše si můžeme uplatnit?Předběžně jsem si to počítala a vyšel mi + necelé 2tis.Ale nevím si rady s manželem. Vždy mu to počítali ve mzdové účtárně ve firmě.Vyplatí se nám to vůbec? Prosím, poraďte. Nevím si s tím rady.Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 2. 2008 10:35

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: SZM
      Podáváte každý sám za sebe. Vyplňujete oba přílohu č. 5, ta se týká společného zdanění, Vy musíte vyplnit i přílohu č. 2, kde se rozepisují příjmy z pronájmu. Pokud jste se vzali v průběhu prosince, nárok na vyživovanou manželku si Váš manžel uplatnit nemůže.
      Takže Vaše daňové přiznání se bude skládat ze základních 4 listů, dále z přílohy č. 2 a přílohy č. 5. Součástí Vašeho daňového přiznání bude jeho kopie Potvrzení o příjmech a nějaká smlouva ohledně toho pronájmu (požadavky FÚ jsou různé).
      Váš manžel bude mít přiznání složené ze 4 základních listů + přílohy 5.
      Existují mnoho kalkulaček, kde si můžete zkusit zadat výpočet, zda se to vyplatí, někdo tu nedávno nějakou doporučoval, zkuste zadat ve vyhledávání.
      Penzijní a životní pojištění lze uplatnit, ale záleží, kolik si platíte, je tam i limit. Dotaz je dost všeobecný, dal by se na toto téma napsat celý článek. Zkuste mrknout do historie popř. na Pokyny, pak bude lepší ptát se na konkrétní dotazy:-)

• 15. 2. 2008 10:44

Re (neregistrovaný)

Vaše celkové příjmy dosáhnou 26.000Kč, do těchto příjmu jste započítala i příjem z mateřské? Pokud vlastní příjmy manželky přesáhnou 38.040Kč, tak není možné uplatnit slevu na manželku.

Základní podmínky pro SZM jste splnili, svatba i dítě nejpozději k 31.12.2007.

Každý z manželů podává sám za sebe daňové přiznání s přílohou č.5.

ve SZM uplatníte jak penzijní tak životní, hypotéky, dárcovství krve, odborové příspěvky, dary .

Manžel musí mít od svého zaměstnavatele (žádá se do 15.02.2008, může se i později ale mzdové budou mít řeči) tzv. "Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2007". Pokud manželka v roce 2007 byla zaměstnána doporučuji i u Vás, í toto potvrzení, mohlo dojít k proplacení nevyčerpané dovolené apod.

Zda se vám to vyplatí, je možné posoudit až z potvrzení.
      Můžete se obrátit na můj mail (renatacara@seznam.cz)

• 15. 2. 2008 10:51

Ivča1 (neregistrovaný)

Jen chci upozornit, že v průběhu roku nebyli manželé, tudíž nesplňují podmínku §35ba odst. 4 (nyní 3), takže i kdyby byly příjmy s mateřskou nižší než 38 tis. a drobné, tak nemá nárok na slevu na manželku, pokud byla svatba až v prosinci.

• 15. 2. 2008 11:10

Jitka (neregistrovaný)

Děkuji moc za příspěvky.
      Mám ještě dotaz ohledně mateřské. Na mateřské jsem již 2.rokem takže pobírám 7.600Kč, musím toto zahrnout do daňového přiznání.Jedná se o rodičovský příspěvek.

• 15. 2. 2008 11:14

Ivča1 (neregistrovaný)

Není zdanitelný příjem, v přiznání se nikde neobjeví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).