Zaúčtování výběru-směny-vkladu

• (neregistrovaný)

15. 2. 2008 11:12

Prosím trpělivé o kontrolu,už toho mám pročteno až nad hlavu, ale stejně tedy nevím co plodím:
    1/261/221.7 výběr z devizového účtu EUR -k účtování použiju pro přepočet denní kurz ČNB
    tyto pak směním ve směnárně
    mezi tím ještě musí být zápis přes valutovou pokladnu
    2/ 211.1/261 vklad ve výši EUR přepočtený denním kurz.ČNB
    3/ 261/211.1 vydání EUR ke směně do směnárny ve výši vkladu
    4/ 211/261 převod směněných Kč do korunové pokl.v hodnotě přijaté od směnárny
    tady asi bude kurzový rozdíl????
    5/ 261/211 výdej Kč z korunové pokladny na účet
    6/ 221/261 bankovní výpis-příjem Kč na BÚ
    Nemám těch zápisů moc??? A hlavně kde mi vzniknou vlastně kurzové rozdíly??? Moc díky!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 2. 2008 12:20

j. (neregistrovaný)

Re: Zaúčtování výběru-směny-vkladu
      Máte to správně, kurzový rozdíl vznikne jen při směně. Pro zkrácení - vzali jste EUR z DÚ - směnili a na BÚ vrátili koruny.Co Vy na to? Nevím ,zda to tak bylo, či ne. Nicméně Vaše zápisy jsou přehledné a OK

• 15. 2. 2008 12:33

Jarka (neregistrovaný)

Ano, bylo to přesně tak jak píšete. Moc jste mě potěšila že jsou moje zápisy přehledné a OK, protože já jsem z toho měla děsnej pocit. Tak ještě když jste tak hodná, můžu se zeptat jak probíhají zápisy do pokladní knihy jak Kč tak EUR:
      2/pokladní kniha v EUR zapíšu například 5000 Eur /ten přepočet pak provedu jen v účetnictví???/
      3/pokladní kniha v EUR zase 5000 EUR /v účetnictví vedu i v Kč/
      4/pokladní kniha v Kč
      5/ také
      a kurzový rozdíl bude interním dokladem přes 261???

• 15. 2. 2008 13:02

j. (neregistrovaný)

Asi mě picne, napsala jsem Vám odpověď a ta se nazapsala, že prý chyba 500 a mám to zkusit za chvíli.
      Tak to zkouším.
      Začnu od konce: účet musíte mít po skončení této transakce (myslím v rámci jedné akce) vynulovaný. Páruju růčo, tak se snažím mít na obou stranách stejné částky (abych je nemusela vysčítávat) Takže účtuji vklad vyměněných Kč na PD:
      211/261 stejná částka, kterou jsem vydala z valutové pokladny
      563/211 kurzový rozdíl

S tím ostatním máte taky pravdu. Teď mám program, kde zadávám částku v CM a kurz a zobrazí se mi odpovídající částka v Kč. Ale dřív jsem si to ručně vedla mimo. Na každém řádku jsem měla ZTK v CM i v Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).