Re: Zaúčtování výběru-směny-vkladu
Ano, bylo to přesně tak jak píšete. Moc jste mě potěšila že jsou moje zápisy přehledné a OK, protože já jsem z toho měla děsnej pocit. Tak ještě když jste tak hodná, můžu se zeptat jak probíhají zápisy do pokladní knihy jak Kč tak EUR:
2/pokladní kniha v EUR zapíšu například 5000 Eur /ten přepočet pak provedu jen v účetnictví???/
3/pokladní kniha v EUR zase 5000 EUR /v účetnictví vedu i v Kč/
4/pokladní kniha v Kč
5/ také
a kurzový rozdíl bude interním dokladem přes 261???
Re: Zaúčtování výběru-směny-vkladu
Asi mě picne, napsala jsem Vám odpověď a ta se nazapsala, že prý chyba 500 a mám to zkusit za chvíli.
Tak to zkouším.
Začnu od konce: účet musíte mít po skončení této transakce (myslím v rámci jedné akce) vynulovaný. Páruju růčo, tak se snažím mít na obou stranách stejné částky (abych je nemusela vysčítávat) Takže účtuji vklad vyměněných Kč na PD:
211/261 stejná částka, kterou jsem vydala z valutové pokladny
563/211 kurzový rozdíl
S tím ostatním máte taky pravdu. Teď mám program, kde zadávám částku v CM a kurz a zobrazí se mi odpovídající částka v Kč. Ale dřív jsem si to ručně vedla mimo. Na každém řádku jsem měla ZTK v CM i v Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 2. 2008 11:12
Prosím trpělivé o kontrolu,už toho mám pročteno až nad hlavu, ale stejně tedy nevím co plodím:
1/261/221.7 výběr z devizového účtu EUR -k účtování použiju pro přepočet denní kurz ČNB
tyto pak směním ve směnárně
mezi tím ještě musí být zápis přes valutovou pokladnu
2/ 211.1/261 vklad ve výši EUR přepočtený denním kurz.ČNB
3/ 261/211.1 vydání EUR ke směně do směnárny ve výši vkladu
4/ 211/261 převod směněných Kč do korunové pokl.v hodnotě přijaté od směnárny
tady asi bude kurzový rozdíl????
5/ 261/211 výdej Kč z korunové pokladny na účet
6/ 221/261 bankovní výpis-příjem Kč na BÚ
Nemám těch zápisů moc??? A hlavně kde mi vzniknou vlastně kurzové rozdíly??? Moc díky!