Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 2. 2008 11:53
Dobrý den,
můžete mi někdo zkontrolovat, zda jsem rozdíly mezi DPČ a DPP pochopila správně?
DPČ
½ normálního úvazku
Lze víc dohod, jen u 1 podepsat prohlášení.
Platí se daň, ZP i SP. Není nárok na placené dávky, není nárok na dovolenou (pokud se nedohodnou jinak).
Nepodepsané prohlášení nad 5000 Kč, pak se to po skončení roku v DP srovná (část daní vrácena).
Podepsané prohlášení nad 5000 Kč, pokud daň 0, nevyužije celou daň. slevu a tam, kde nebude mít podepsané prohlášení, bude srážková daň 15% a ta se pak nevrátí.
DPP
Do 150 hodin ročně.
Lze víc dohod, jen u 1 podepsat prohlášení.
Neplatí se ZP a SP.
Nepodepsané prohlášení do 5000 Kč – 15% srážková daň.
Podepsané prohlášení do 5000 Kč – 15% zálohová daň (DP sám)
Nepodepsané prohlášení nad 5000 Kč – 15% zálohová daň (DP sám).
Jsem zaměstnaná a mám podepsané prohlášení. Takže v případě, že bych chtěla provádět „bokem“ u někoho jiného práce např. za 1500 Kč/měsíčně, tak je pro mě výhodnější DPP? Ze stanovených 1500 Kč by se odvedla 15-ti% srážková daň 225 Kč a čistého bych dostala 1275 Kč? V tomto případě by mi „hlavní“ zaměstnavatel v roce 2009 mohl provést roční zúčtování záloh, protože to co bych dělala na DPP by byla konečná daň?
Děkuji za odpovědi